Ako vyberať hračky pre chlapcov, ktoré ich potešia?

Vybrať hračky pre chlapcov nie je v dnešnej dobe príliš zložité. Ponuka v kamenných a internetových obchodoch je veľmi pestrá a dostupné sú rozmanité druhy detských hračiek pre chlapcov akéhokoľvek veku. Ako vyberať hračky, ktoré budú okrem potešenia pre vaše dieťa aj prínosom k jeho vývoju? Hračkami dokážeme podporiť fantáziu a kreativitu dieťaťa a taktiež zlepšiť rozvoj jeho hrubej a jemnej motoriky, ktorý je, najmä u tých najmenších, veľmi dôležitý. Prinášame vám niekoľko tipov a rád, podľa ktorých môžete vybrať hračky pre chlapcov tak, aby splnili všetky očakávania a účely. 

Vek je pri výbere hračiek pre chlapcov kľúčový 

Základným kritériom pri výbere detských hračiek pre chlapcov je vek dieťaťa. Inak sa totiž vyberajú hračky pre chlapca, ktorý sa učí základným pohybom a spoznávaniu sveta, a naopak, inak hračky pre chlapcov vo veku 5 rokov. Tu je potrebné myslieť najmä na bezpečnosť dieťaťa pri hre. Podstatné je ale aj to, aby tieto hračky prispeli k jeho rozvoju a boli pre dieťa zaujímavé. Pozrime sa na to, aké hračky pre chlapcov sú najobľúbenejšie a najvhodnejšie medzi jednotlivými vekovými kategóriami. 

Detské hračky pre chlapcov, ktorí sú ešte batoľatá 

Pre úplne najmenšie deti je podstatné vyberať hračky, ktoré sú pre nich bezpečné. Vyhnite sa tvrdým a ostrým predmetom, ktorými by si mohlo dieťa ublížiť. Zároveň dajte pozor na veľkosť hračky a jej jednotlivých častí. Malé deti totiž pozorujú svet aj ústami a mohlo by hroziť nebezpečie udusenia. Preto sú vždy detské hračky vhodné pre deti do 3 rokov opatrené značkou, ktorá vám dá jasnú informáciu o prípadnej hrozbe. Aj napriek tomu existuje mnoho hračiek pre chlapcov v tomto veku, z ktorých môžete vyberať. Pre batoľatá je veľmi dôležité zvoliť hračky, ktoré budú rozvíjať motoriku a stimulovať všetky vnemy vášho dieťaťa. Môžu nimi byť napríklad nasledovné druhy hračiek.

Hracie podložky vhodné od narodenia 

Výborným tipom, ako zaujať dieťa a vytvoriť mu bezpečné podmienky na hru, je podložka na hranie. Interaktívne podložky sú vybavené prvkami, ktoré podporujú psychomotorický vývoj dieťaťa a stimulujú jeho vnemy. Ak si nie ste istí jej kúpou alebo výberom, nechajte sa inšpirovať článkom o hracích podložkách v našom blogu. 

Plyšáci sú samozrejmosťou. Aké plyšové hračky vybrať pre chlapcov? 

Tento typ hračky je vhodný pre deti už od narodenia. Pomáha dieťaťu s emocionálnym vývinom. Takmer každé dieťa má totiž svoju obľúbenú plyšovú hračku, ktorá sa s ním vo veľa prípadoch nesie už od útleho batoľacieho veku, prípadne od narodenia. Pri výbere plyšovej hračky pre chlapcov je možností mnoho. Chlapci majú v tomto smere vo veľkej obľube rôzne plyšové zvieratká alebo loptičky. 

plysove-hracky-blog

Interaktívne a zvukové hračky 

Na správny výber detských hračiek pre chlapcov v batoľacom veku sa môžete spoľahnúť aj vtedy, ak siahnete po rôznych interaktívnych hračkách. Výborným tipom sú zvukové hračky alebo knižky, ktoré im pomáhajú rozvíjať zmysly a poznanie. Prípadne vyberte pestrofarebné senzorické hračky pozostávajúce z rôznych tvarov vhodných na ich detailné preskúmanie.

Hračky pre chlapcov vo veku 4 až 6 rokov 

Ak vyberáte hračky pre chlapcov v predškolskom veku, ponuka je asi najpestrejšia. V tomto veku sú už deti rozumnejšie, pohybovo zdatnejšie a začínajú poznávať a rozvíjať svoju osobnosť. Navyše sa už zväčša dokážu zahrať aj sami. Aké druhy hračiek pre chlapcov, ktorí majú niečo okolo 5 rokov sú pre nich najzaujímavejšie? 

Detské hračky pre chlapcov podľa povolania 

Deti v tomto veku sa veľmi radi hrajú na povolania. Napodobňujú rodičov alebo niekoho, kto je v danej chvíli ich malým vzorom. U chlapcov je veľmi obľúbená hra na vojakov, policajtov alebo hasičov. Hasičská prilba, policajná vesta alebo vojenský kostým bude skvelým výberom. Radi sa hrajú aj na malých majstrov, kedy im môžete zabezpečiť detské hračkárske náradie.

Edukačné hračky pre chlapcov 

Rozvoj kreativity a logického myslenia je u detí v predškolskom veku veľmi dôležitý. K jedným z najlepších nástrojov k ich rozvoju patria rôzne druhy skladačiek a stavebníc. Chlapca vo veku 5 rokov poteší napríklad puzzle v téme jeho obľúbenej rozprávky. Tieto deti zvládnu už aj jednoduché spoločenské hry, pri ktorých si okrem množstva zábavy precvičia aj logické a strategické myslenie.

Športové potreby a vozidlá pre najmenších 

Vo veku 3 až 6 rokov deti už dokážu ovládať jednoduché dopravné prostriedky. Odrážadlo alebo kolobežka pre najmenších sú skvelým prostriedkom na zdokonaľovanie sa v pohybových zručnostiach. Medzi hračky a športové potreby pre chlapcov, ktorí majú 4 až 6 rokov už zaručene patrí aj bicykel. Ćím skôr sa dieťa priučí športom, akými je napríklad bicyklovanie, tým bude jeho cesta k zdravému pohybovému vývinu jednoduchšia. Okrem toho môžete medzi hračky vhodné pre chlapcov v predškolskom veku zaradiť aj iné športové náčinie. V obľúbenosti tu jednoznačne vedie futbalová alebo akákoľvek iná lopta.    

odrazadla-blog

Hračky pre chlapcov v školskom veku 

Školopovinné deti už netrávia toľko času s klasickými detskými hračkami. Jedným z dôvodov je fakt, že doma po škole trávia čas domácimi úlohami a vzdelávaním. Mnohé z nich sa už v tomto veku naplno venujú aj rôznym krúžkom a športom. Aj napriek tomu stále existujú hračky pre chlapcov nad 6 rokov, ktoré ich nebudú nudiť. Okrem vyššie spomínaných športových potrieb a dopravných prostriedkov sú veľmi obľúbené aj spoločenské hry, pomocou ktorých rozvíjajú deti aj svoje myslenie. Keďže chlapci majú veľmi radi autá, tých starších určite potešíte parádnym autom na ovládanie alebo elektrickou pretekárskou autodráhou

Hračky pre chlapcov vyberajte podľa ich záujmov 

Pre správny rozvoj mysle, kreativity a zručností vašich detí je dobré, aby sa v detskom veku stretli s čo najviac druhmi podnetov. Vďaka hračkám je to omnoho jednoduchšie. Záujmy sa s pribúdajúcim vekom u detí veľmi rýchlo menia a kryštalizuje sa ich osobnosť. Zatiaľ čo sa vaše dieťa v batoľacom veku rado hrá s penovými loptičkami, o dva roky neskôr sa môže začať zaujímať o úplne iné veci. Hračky pre chlapcov je vhodné vyberať presne podľa ich aktuálnych záujmov a preferencií. Hračka tak nájde svoje využitie, pretože o ňu dieťa bude javiť záujem. Zároveň bude preňho väčším potešením, ak napríklad ako darček k narodeninám dostane to, čo ho najviac zaujíma a fascinuje. Vyberať môžete z rôznych kategórií detských hračiek pre chlapcov. Najzaujímavejšie sú pre nich nasledovné kategórie a druhy hračiek:

  • stavebnice,
  • autá, vozidlá a dopravné prostriedky,
  • lopty a športové potreby, 
  • detské zbrane,
  • hudobné nástroje,
  • edukačné hračky pre chlapcov.    

Drevené hračky pre chlapcov sú overená klasika 

Jedny z najzaujímavejších druhov hračiek pre deti každého veku sú drevené hračky. Okrem krásneho a nezávadného ekologického spracovania je ich veľkou výhodou dlhá životnosť. Tieto hračky sa totiž len tak ľahko nepoškodia. Drevené kocky, z ktorých si môžete s dieťaťom postaviť hotové kráľovstvo, vám poskytnú nekonečnú zábavu. Pri tejto hre si navyše dieťa rozvíja kreativitu a trénuje motoriku. Pre najmenšie deti môžete z ponuky drevených hračiek vyberať vzdelávacie kocky, vkladačky a labyrinty. Aj pri hre na rôzne povolania a činnosti je možné vyberať z hračiek pre chlapcov vyrobených práve z dreva. 

drevene-hracky-blogVyberajte bezpečné hračky pre chlapcov 

Deti sú to najcennejšie, čo máme. Preto je veľmi dôležité pri výbere hračiek dbať na to, aby bolo ich použitie bezpečné. Ako sme už spomínali, pri najmenších deťoch je najdôležitejšie spozornieť pri veľkosti hračiek. Okrem odporúčaní pre daný vek od výrobcu sledujte aj materiály, z ktorých sú hračky vyrobené. Najväčšie riziko obsahu toxínov a chemikálií hrozí pri plastových hračkách. Pozorne si odsledujte zloženie, nezávadnosť a recenzie na vybraný produkt. V tomto ohľade sa určite oplatí investovať peniaze radšej do hračiek, pri ktorých máte istotu nezávadnosti. 

Ak sa vám doteraz zdalo, že vybrať hračky pre chlapcov je zložité, veríme že pomocou predchádzajúcich riadkov to zvládnete bez problémov. Pre správny výber je dôležité zohľadniť najmä vek dieťaťa a taktiež nezabudnúť na jeho záujmy a preferencie. Určite sa zamerajte na hračky, ktoré dokážu rozvíjať aj jeho kreativitu, psychomotorický vývin a myslenie. Spojíte tak príjemné s užitočným a odmenou vám bude veselé a spokojné dieťa.