Moderný vs tradičný nábytok do obývačky: Aký štýl si vybrať?

Interiérových štýlov, do ktorých môžete zariadiť obývačku, je nespočetné množstvo. Medzi tie najpopulárnejšie sa aktuálne radia moderný a tradičný prevládajúce v takmer každej domácnosti. Čaká vás zariaďovanie obývačky a neviete, pre ktorý zo štýlov sa rozhodnúť? Radi vám pomôžeme.

spacejoy-k2pumSRYYss-unsplash

Čo je tradičný štýl?

Pojem tradičný štýl označuje pre každého niečo iné. Kým niekto si pod ním predstaví interiér slovenských domov z 90. rokov, pre iných zas ide o synonymum babkinej domácnosti.

Nehľadiac na to, do ktorej skupiny patríte, tradičný štýl by sme mohli označiť za kombináciu klasiky, elegantnosti a nadčasovosti. Jeho začiatky siahajú do 18. storočia, kedy zasiahol celú Európu. Mnohé krajiny si ho však upravili podľa seba a svojich pravidiel, čo je dôvod, prečo ho nájdete vo viacerých formách.

Charakteristické vlastnosti tradičného štýlu

Na rozdiel od moderného štýlu je ten tradičný známy využívaním väčšieho počtu doplnkov. Treba však povedať, že výber jednotlivých kúskov musí byť vždy premyslený, aby celok nevyzeral prepchato a chaoticky.

Tradičné priestory často odkazujú na prechádzajúce obdobia, a to používaním staršieho nábytku a dekorácií. Okrem toho sú charakteristické tmavými farbami ako hnedá, sivá alebo smaragdovo zelená, ktoré kombinujú s béžovými, bielymi a telovými odtieňmi.

K ďalším charakteristickým znakom tradičného štýlu sa radia:

  • Dôraz na symetriu a poriadok.
  • Využívanie klasických dekoratívnych prvkov, ako sú napríklad knižnice, lustre, masívne vázy, poháre a podobne.
  • Nábytok do obývačky z prírodných materiálov, hlavne drevo a kameň v ich surovej podobe.
  • Vrstvenie textílií na pohovke, kresle, stoličke alebo inom type sedenia.
  • Používanie záclon, závesov a ďalšieho textilu na oknách.
  • Klasické vzory, ako napríklad kvety, geometria alebo mozaiky.
  • Drevená podlaha doplnená o koberce s nízkym alebo vysokým vlasom.

Do ktorých domácností sa hodí tradičný štýl?

Tradičný štýl je ideálny pre všetkých, ktorí milujú klasiku a nepatria k nadšencom noviniek. Ďalej sa hodí aj do veľkých domov a bytov, ktoré pôsobia príliš chladne a stroho, pretože v nich chýbajú doplnky vystihujúce osobnosť majiteľa.

Na druhej strane, v malých interiéroch je potrebné s tradičným štýlom pracovať veľmi opatrne. Mohol by ich opticky zmenšiť a vytvoriť v nich nepríjemnú atmosféru.

Čo je moderný štýl?

Moderný štýl je charakteristický monochromatickou farebnou paletou, čistými líniami a minimalizmom. Obývačku dokáže opticky zväčšiť a priniesť do nej vzdušnosť.

Moderný štýl odpovedá na aktuálne potreby ľudí a snaží sa im prispôsobiť. Aj napriek tomu, že vyzerá vždy veľmi moderne a nadčasovo, nie je ničím novým. Jeho korene môžeme nájsť v začiatkoch 20. storočia. Inšpirácia na jeho vznik totižto pochádza z nemeckého dizajnu známeho pod názvom Bauhaus.

Charakteristické vlastnosti moderného štýlu

Moderný štýl definuje niekoľko základných prvkov:

  • Čisté línie – moderné domácnosti sú dekorované prvkami s čistými rovnými líniami a minimálnym zdobením.
  • Neutrálne farby – v interiéroch prevládajú odtiene ako biela, béžová, sivá alebo bledohnedá, ktoré sú niekedy doplnené o tmavý kontrastný detail.
  • Minimálna výzdoba – moderné priestory si zakladajú na čistote a poriadku. Nachádzajú sa v nich preto len základné kusy nábytku, ako napríklad pohovka, stolík a skrinka, a zopár doplnkov.

Prírodné materiály – v modernom štýle prevláda najmä drevo a kameň v prirodzenom vzhľade.