Lepiaca pištoľ v hlavnej úlohe: 5 tipov na zimné aktivity a dekorácie s deťmi

Zimné aktivity s deťmi, najmä počas víkendov a voľných dní, majú svoje obmedzené možnosti. Kým na jednej strane prináša zima snehové radovánky, sú dni (a oblasti), kedy niet po snehu ani páru ani slychu. Napokon, donekonečna sa nedajú stavať ani snehuliaci a guľovačka po po hodine tiež už nemá také čaro. Čo však podniknúť vnútri? 

V TUFI sme sa rozhodli pripraviť vás na nasledujúcu zimu a zozbierali sme päť originálnych tipov na ručné práce a kreatívne aktivity s deťmi. Avšak pozor, nezabudnite si zabezpečiť lepiacu pištoľ a dostatok náhradnej náplne. Vo všetkých našich tipoch hrajú totiž dôležitú úlohu. 

Výhody lepiacej pištole. Prečo by u vás nemala chýbať? 

Lepiaca alebo inak známa aj ako tavná pištoľ je obľúbeným pomocníkom pri rôznych kreatívnych aktivitách. O jej výhodách vedia nielen šikovné mamičky, ale aj profesionálni dekoratéri a aranžéri. Prečo je taká obľúbená?

Lepiaca pištoľ je rýchle a univerzálne riešenie 

Lepiaca pištoľ umožňuje rýchle a jednoduché spojenie rôznych materiálov. To znamená, že nezáleží na tom, či pracujete s drevom, kovom, prírodnými materiálmi alebo špagátom. Je vhodná pre rôznorodé projekty a ručné práce, napríklad aj pre tie, ktoré sme si pre vás vytipovali nižšie. Prilepí všetko. A to sa hodí najmä pri vytváraní drobných detailov alebo pri opravách.

Lepiaca pištoľ sa jednoducho ovláda 

Keďže sú lepiace pištole sú ľahko ovládateľné, zvládnu ich ľudia rôznych vekových kategórií a zručností – od najmenších až po starších ľudí, ktorí si pomocou nich krátia voľné chvíle kreatívnou činnosťou. Sú bezpečné a jednoducho sa s nimi manipuluje, keďže stačí stlačením páčky posúvať náhradné tyčinky lepidla smerom k hrotu. Pozor však treba dať práve na ten. Keďže lepiace pištole používajú na roztavenie lepidla zahrievanie, hrot pištole páli. Pri menších deťoch sa teda odporúča dôrazné upozornenie alebo prípadne dozor a asistencia. Okrem toho je treba zamedziť okamžitému dotyku s lepidlom, keďže to práve prešlo horúcim hrotom.

Lepiaca pištoľ ponúka profi kreatívu za dostupnú cenu 

Znamená to, že za niekoľko euro získate pomocníka, ktorého zaručene využijete počas celého roka. Rovnako je to aj s náhradnými náplňami do lepiacej pištole. Môžete ich pokojne skladovať doma bez špeciálnych nárokov alebo si ich zabezpečiť v prípade potreby v množstve obchodov či e-shopov s kreatívnymi potrebami

Lepiaca pištoľ sa ľahko udržiava, presne dávkuje a pevne lepí 

Práca s lepiacou pištoľou umožňuje presné a čisté dávkovanie lepidla, čo oceníte pri vytváraní detailov a lepení drobných častí. To znamená menej neporiadku a jednoduchšiu manipuláciu s nástrojom. A, v prípade detí aj čisté prsty. Zároveň tento pomocník vytvára trvanlivé spoje, čo je dôležité pre zaručenie pevnosti a odolnosti vášho výrobku alebo dekorácie. Alebo pokojne aj opravenej zásuvky, prilepenej magnetky alebo akejkoľvek menšej opravy v domácnosti, kde potrebujete niečo pevne zalepiť.

Celkovo platí, že lepiace pištole sú nepostrádateľným nástrojom pre tých, ktorí sa venujú handmade tvorbe a ručným prácam, pretože umožňujú rýchle, čisté a presné pripájanie materiálov bez veľkého úsilia.

Tipy na zimné dekorácie s deťmi 

Ako zabaviť deti cez zimu, napríklad aj pomocou lepiacej pištole? Odpoveď je jednoduchá. Vytvorte si niektorý z týchto kreatívnych nápadov. Okrem krásnej dekorácie alebo originálnej hračky získate skvelý pocit so spoločnej aktivity, ktorý vás bude pri srdci hriať ešte dlhý čas. 

Domček pre deti z kartóna 

domcek-z-kartonu

Zdroj: Pinterest

Alebo pokojne perníková chalúpka, bunker či hrad pre princezné. Fantázii sa medze nekladú. Jediné, čo budete zrejme potrebovať je množstvo krabíc a lepiaca pištoľ. Aj preto je táto aktivita ideálna na obdobie po Vianociach, kedy o krabice zrejme nebudete mať núdzu. Okrem toho si nezabudnite zabezpečiť ostrejšia aj pevné nožnice alebo orezávací nožík, pomocou ktorého vyrežete potrebné kúsky domčeka. 

Pre lepší postup odporúčame nakresliť si maketu na papier, rozdeliť jednotlivé časti a potom prekresliť v rovnakej mierke na krabicu. Hoci to vyzerá na prvý pohľad zložito, nemusíte sa báť. Neexistuje žiaden konkrétny vzor, ako by mal domček vyzerať. Zaručujeme, že ten váš bude originálny, pri jeho výrobe sa zabavíte a deti sa s ním vyhrajú niekoľko hodín. Drobci si ho navyše môžu dozdobiť podľa svojich predstáv. 

Stromčeky s lepiacou pištoľou “ako živé” 

dekoracne-stromceky

Zdroj: Pinterest

Originálne vianočné stromčeky, ktoré môžete použiť aj ako dekorácie vo vnútri alebo vonku, si môžete vyrobiť z tvrdšieho papiera a prírodného materiálu – ideálne odrezkov z tuje. Jej výhodou je, že nepichá a preto s ňou môžu poľahky pracovať aj deti. Opäť platí, že budete potrebovať lepiacu pištoľ aj nožnice. Z tvrdšieho papiera si vystrihnite polkruh, zviňte a zlepte. Následne pokračujte postupným oblepovaním drobných vetvičiek odspodu smerom na vrch. A podľa chuti a nálady dozdobte .

Vianočné zátišie z krabice 

zatisie-z-krabice

Zdroj: Pinterest

Lepiaca pištoľ a krabica. Opäť overená kombinácia, ako zabaviť deti aj seba v zimnom období. Čo však v prípade, ako to vonku za oknom ani náhodou na zasneženú zimnú idylku nevyzerá? Nezúfajte. Vyskúšajte si ju vytvoriť doma vlastnými rukami. Z krabice vytvorte spodnú časť a do nej postupne aranžujte jednotlivé prvky, ako napríklad stromček, chalúpku alebo snehuliaka. Všetko, samozrejme, najskôr dozdobte pomocou potrieb na kreslenie – ceruziek, fixiek a pokojne pridajte aj biely sneh. Výhodou tejto zimnej krajinky je, že sa ňou deti navyše zahrajú aj neskôr, napríklad keď do nej pridajú aj svoje obľúbené figúrky a hračky

Nesneží? Postavte snehuliaka pomocou lepiacej pištole 

dekoracny-snehuliak

Zdroj: Pinterest

So snežením to býva v južnejších častiach Slovenska naozaj problém. Nie však ten, ktorý by zmiatol cestárov. Sneh je tu totiž skôr raritou. Preto musíte improvizovať a dlhé zimné večery využiť kreatívne, napríklad vytvorením takéhoto efektného snehuliaka z dreva. Ak doma kúrite pevným palivom, polienka pre vás nebudú problém. Drevené koláče – kruhy z drevených kmeňov si môžete zabezpečiť ako polotovar. Potom už stačí len zlepiť ich dohromady a spolu s deťmi vymaľovať či dozdobiť šálom a hrncom.

Lepiaca pištoľ a vianočné dekorácie 

vianocne-dekoracie

Zdroj: Pinterest

Ešte v predvianočnom období, keď ešte zima len začína prejavovať svoje temné stránky v podobe skoršieho stmievania sa, môžete lepiacu pištoľ využiť na vytvorenie klasických vianočných dekorácií. Takýto vianočný veniec (pokojne aj adventný) si môžete vytvoriť z akéhokoľvek korpusu, prírodných vetvičiek, šišiek či iného materiálu a vianočných dekorácií. Spolu s vianočným stromčekom zaručene dotvorí atmosféru Vianoc, a zároveň priložia deti ruku k jej dosiahnutiu. Verte, že ich chytí za srdce o niečo viac. Napokon, takáto originálna vianočná dekorácia, vyrobená pomocou lepiacej pištole, dokáže prispieť k domácej zimnej pohode a vyplniť čas handmade a ručnými prácami kreatívne

Inšpirovali sme vás? Veríme, že áno. S výsledkami vašej fantázie sa s nami môžete podeliť na našich sociálnych sieťach. Hlavne si nezabudnite zabezpečiť všetky potrebné materiály a pomôcky.