Nábytok do kúpeľne: Ako využiť obmedzený priestor čo najefektívnejšie?

Malá kúpeľňa nemusí byť veľkým problémom. Keď viete, ako ju správne zariadiť, stane sa z nej oáza pokoja, v ktorej budete veľmi radi tráviť čas. Akých pravidiel sa však držať, aby priestor vo výsledku nepôsobil stiesnene a nepríjemne? Tie najdôležitejšie sme pre vás spísali v tomto článku.

cameron-smith-CTxNVSiWZBw-unsplash

Stavte na svetlé farby

Biela, sivá, bledohnedá či béžová dokážu priestor opticky zväčšiť a zabrániť, aby v ňom vznikla ťaživá atmosféra. Svoju prácu si najlepšie urobia na veľkej ploche, čiže vo forme obkladov, nábytku a podlahy. Do priestoru ich však môžete zakomponovať aj prostredníctvom menších dekorácií a praktických doplnkov.

V malej kúpeľni netreba experimentovať so vzormi a kombináciami farieb. Priestor laďte do jedného, maximálne dvoch podobných odtieňov, ktoré sa navzájom dopĺňajú. V prípade, že by výsledok vyzeral príliš mdlo a nudne, doň zakomponujte menšie detaily v kontrastnej farbe. Napríklad, do bielej kúpeľne sa bude skvelo hodiť čierna nádoba na mydlo alebo držiak na zubné kefky.

Nábytok zaveste na stenu

Kúpeľňa je jednou z hlavných miestností v domácnosti, ktorú využíva každý člen rodiny. Musí sa v nej preto nachádzať dostatok úložného priestoru. Ako ho ale do nej zakomponovať bez toho, aby celok pôsobil preplnene? Veľmi ľahko. Stačí ho len zavesiť na stenu.

Kúpeľňový nábytok zavesený na stene podporuje vzdušnosť a priestrannosť interiéru. Zároveň zjednodušuje umývanie podlahy pod ním a poskytuje vám dodatočný priestor na skladovanie rôznych menších aj väčších predmetov.

Ak nechcete skrinky či regály vešať, zaobstarajte si nábytok na nožičkách. Ten má podobný efekt plus, mnohé kúsky potešia nožičkami v zaujímavých tvaroch a dizajnoch, ktoré kúpeľňu skrášlia. 

Zvoľte radšej sprchový kút

Kto by netúžil po perfektnom oddychu vo vani? Bohužiaľ, tento typ zariadenia je pre malé kúpeľne príliš masívny a zaberá veľa miesta. Spravíte preto dobre, keď ho nahradíte moderným sprchovým kútom. Ideálne prevedením z priehľadného skla, ktoré navodí pocit priestrannosti.

Pre zarytých milovníkov dlhých kúpeľov je kompromisom menšia rohová alebo podlhovastá vaňa. Vyhnite sa však jej doplneniu o klasický sprchový záves. Ten by mohol priestor opticky zmenšovať. Namiesto neho zvoľte presklenú zástenu.

Uprednostnite posuvné dvierka

Posuvné dvierka sú skvelým riešením do malej kúpeľne, pretože pri otváraní nezasahujú do priestoru. Nekomplikujú tak prechádzanie z jednej časti miestnosti do druhej a nezvyšujú riziko úrazu. Ich výhodou je tiež minimalistický dizajn a to, že zariadenie vďaka nim vyzerá nadčasovo.

Myslite na osvetlenie

O optické zväčšenie sa postará aj správne zvolené osvetlenie. Najideálnejší je studený typ, ktorý osvetlí každú jednu časť miestnosti. Mal by preto prebrať úlohu centrálneho osvetlenia. Doplnkové zas môže mať mierne žltý nádych vytvárajúci príjemnú intímnu atmosféru.

Okrem typu svetla nezabúdajte ani na jeho umiestnenie. Hlavné rozmiestnite tak, aby osvetlilo väčšinu kúpeľne, a doplnkové dajte tam, kam nedosiahne alebo nie je dostatočné silné. Výborne poslúži napríklad nad zrkadlom.

S doplnkami to zbytočne nepreháňajte

Doplnky vedia skrášliť každý jeden priestor, no v malej kúpeľni by vo veľkom množstve mohli urobiť viac škody ako úžitku. Namiesto desiatok maličkostí si vyberte len zopár kúskov, ktoré vám poskytnú praktické funkcie. Vhodné sú nádoby na mydlo, stojany na toaletný papier či koberčeky.

Pri nákupe dekorácií pamätajte na to, že musia byť vo farbách, ktoré prevládajú v interiéri. V inom prípade sa budú s celkom biť.