Ako sa starať a udržiavať nábytok v kúpeľni?

Kúpeľňový nábytok musí neustále odolávať veľkému množstvu negatívnych faktorov, ktoré ho oslabujú a ničia. Zvýšená vlhkosť, voda či každodenné používanie spôsobujú, že po krátkej dobe stráca svoj šmrnc a niektoré dôležité praktické vlastnosti. Dobrou správou ale je, že pri správnej starostlivosti sa môžete týmto problémom oblúkom vyhnúť. Ako sa starať o nábytok v kúpeľni a na čo nezabúdať?

zac-gudakov-d5yfKfMSk9o-unsplash

Vyberte si kvalitný nábytok

Na to, že nábytok bude musieť v kúpeľni odolávať výkyvom teplôt, vode a iným javom, myslite už pri jeho nákupe. Kvalitné kúsky z pevných materiálov totižto vydržia oveľa dlhšie ako lacné a neprofesionálne spracované výrobky. Nehovoriac o tom, že zariadenie, ktoré na seba správne nadväzuje, neobsahuje žiadne medzery, kam môže zatiecť voda. Tým sa znižuje riziko napučania dreva alebo korózie kovu.

Následne je kľúčové aj samotné rozloženie zariadenia. Skrinky, regály či komody sa snažte umiestniť v dostatočnej vzdialenosti od vane. Ak to nie je možné, priamy kontakt s vodou zablokujte pomocou sklenenej zásteny.

Tí, ktorí plánujú osadiť umývadlá na dosku, musia okrem toho dbať aj na to, že skrinka bude náchylnejšia na vodu ako iné typy riešení. Drevo je preto vhodné vymeniť za umelý alebo skutočný kameň.

Povrch nábytku udržujte suchý

Najväčším nepriateľom kúpeľňového nábytku z akéhokoľvek materiálu je voda. Tá sa vie veľmi jednoducho dostať nielen na povrch zariadenia, ale aj do rôznych medzier či otvorov, kde robí množstvo problémov.

Tým najlepším spôsobom, ako sa proti nej brániť, je udržiavať nábytok suchý. V praxi to znamená, že po umytí rúk alebo osprchovaní sa, by ste mali vždy skontrolovať svoje okolie. Zistíte tak, či ste niečo neofŕkali alebo nespravili menšiu mláku. A v prípade, že sa tak stalo, ju jednoducho utriete pripravenou handričkou.

Veľkú pozornosť venujte hlavne okoliu vodovodných batérií, rohom a kútom. Voda sa na týchto miestach totižto zhromažďuje s veľkou obľubou.

Pravidelne vetrajte

Druhým nepriateľom štýlového nábytku je vlhkosť, ktorá v kúpeľni dosahuje oveľa vyššie hodnoty ako v iných miestnostiach. Zabojovať sa proti nej dá vetraním, pomocou ktorého sa z interiéru dostane všetok nepríjemný ťaživý vzduch.

Počas teplých mesiacov sa snažte vetrať v pravidelných intervaloch. Prípadne nechajte okno otvorené po celý deň. V zime môžete vetranie sčasti nahradiť otvorenými dverami do chodby. Tým zaistíte, že vzduch v kúpeľni nebude stáť a vlhkosť nenaruší štruktúru dreva, kovu alebo iného materiálu.

Skontrolujte tesnenie

Nekvalitné tesnenie si mnohí všimnú až vtedy, keď kvôli nemu začne pučať vrchná doska, dvierka alebo iné časti skriniek. Nábytok preto pravidelne kontrolujte a uistite sa, že voda netečie rôznymi smermi a na miesta, kam by nemala.

Nezabúdajte na dôkladné čistenie

Životnosť nábytku podporíte aj dôkladným čistením. Na to používajte len jemné a neagresívne prostriedky, ktoré nezničia materiál zariadenia. Bežné nečistoty umyjete aj mydlovou vodou. Odolnejších sa zbavíte prípravkami určenými špeciálne na vybraný povrch.

Nábytok umývajte opatrne. Vyhnite sa silnému drhnutiu alebo nesprávnemu zaobchádzaniu. Na zariadení by mohlo zanechať ryhy alebo iné stopy. Ďalej nepoužívajte ani podomácky vyrobené čističe. Jednotlivé zložky, ako napríklad sóda bikarbóna alebo citrón, dokážu materiál nenávratne poškodiť.

Na väčšie znečistenie si zaobstarajte ekologické výrobky. Zvyčajne majú zloženie šetrné ako k prírode, tak aj k samotnému nábytku.

Čistenie si následne môžete uľahčiť tým, že po každej sprche vyutierate sklenené zásteny a obkladačky sprchového kúta, aby sa na nich nevytvoril vodný kameň. To isté platí aj pre okolie umývadla.