Jarná sezóna 2024: Ako na ňu pripraviť svoju záhradu?

Jar znamená len jedno – návrat do záhrady, ktorá už netrpezlivo čaká na to, aby ste v nej niečo zasadili a vypestovali. Ak však chcete byť skutočne úspešní, musíte sa na ňu začať pripravovať s predstihom. Ideálne ešte v zime. Na čo všetko počas prípravy myslieť? Máme pre vás rady a tipy od skúsených odborníkov.

neslihan-gunaydin-BduDcrySLKM-unsplash

Upratovanie a opravy

Zima je dlhým a náročným obdobím. Je preto úplne prirodzené, že keď sa tesne pred začatím jarnej sezóny vrátite do záhrady, niektoré veci nájdete zničené. Nehovoriac o neporiadku, ktorý sa počas predchádzajúcich mesiacov usadil v záhradnom domčeku, altánku či skleníku.

Ako prvé sa preto prejdite po záhrade a zistite, v akom je stave. Keď tak spravíte, zoberte metlu, lopatku, utierky a ďalšie čistiace potreby a pustite sa do upratovania a opravovania zničených vecí. Ak máte čas, záhradné pomôcky a príslušenstvo pretrieďte a nepotrebné predmety vyhoďte.

Príprava skleníka

Máte v záhrade skleník? V tom prípade ho vyčistite a skontrolujte obvodové steny aj strechu. Menšie chyby opravte a nezabudnite ani na hnojenie. Dopĺňanie živín je dôležité urobiť každý rok nehľadiac na to, čo v skleníku budete pestovať. 

Starostlivosť o trávnik

So starostlivosťou o trávnik neponáhľajte. Ak by ste ho totižto pokosili príliš skoro, mohli by ste mu viac uškodiť ako pomôcť. Kosačku vytiahnite až vtedy, keď si budete istí, že je trávnatá plocha vyschnutá minimálne do hĺbky 10 cm.

Čo teda s trávnikom robiť ešte počas zimy? Keď nie je zasnežený, detailne ho skontrolujte. Sledujte, či sa na ňom nerozšírili nejaké choroby. Ak by sa tak stalo, nečakajte a čo najskôr si zaobstarajte potrebné produkty na liečbu.

Trávnik v chladnom období, ideálne koncom februára, pohnojte. Používajte hlavne hnojivá bohaté na dusík. Neskôr môžete siahnuť aj po produktoch s obsahom fosforu, železa či horčíka.

Úprava a príprava pôdy

Pôda sa na začiatku jari neodporúča rýľovať. Dôvod je ten, že pri rýľovaní sa humus dostáva príliš hlboko, čím sa zastavujú dôležité pôdne procesy. Nehovoriac o tom, že takýmto spôsobom sa zabíjajú kľúčové mikroorganizmy.

Pôdu je na jar vhodné mulčovať. Pri tomto úkone do nej dostanete všetky potrebné látky, a to aj bez nutnosti rýľovania.

Zakladanie nových záhonov

Nové záhony by ste mali založiť najneskôr do marca. Pôda sa totižto musí uležať a vstrebať hnojivo. Preto s nimi zbytočne nečakajte.

Ak záhony máte a neplánujete zakladať nové, skontrolujte ich. Sledujte drevo, tehly alebo iný materiál, ktorý ste použili na ich tvorbu. Zistite, či je všetko v poriadku a menšie nedokonalosti opravte. Okrem toho myslite aj na doplnenie pôdy, ktorá má tendenciu postupom času klesať.

Výsev skorých plodín

Skorá jar je časom na výsev niektorých plodín, ku ktorým sa radia:

  • cibuľa,
  • cesnak,
  • petržlen,
  • hrach,
  • listová zelenina,
  • okrasné cibuľoviny.

Pred sadením si naštudujte, aké podmienky potrebuje plodina pre svoj rast. Len tak si zaistíte, že sa jej bude dariť a neskôr sa budete môcť tešiť z bohatej úrody.

Kúpa nábytku a doplnkov

Záhrada nie je len miestom na prácu, ale aj na oddych. Práve preto skontrolujte svoj záhradný nábytok a zistite, či nie je čas na to, aby ste si kúpili nový. Následne si overte, či vám nechýbajú praktické doplnky, ako napríklad slnečníky, hojdacie siete, záhradné plachty alebo nádoby na kompost.

A v prípade, že túžite po nezabudnuteľnej jari a lete, svoju záhradu doplňte výkonným grilom, v ktorom si pripravíte chutný obed či večeru, a pohodlnými závesnými hojdačkami.