Vysnívaná kuchyňa: Poradíme vám, ako si ju zariadiť

Zariaďovanie kuchyne sa spája s niekoľkými základnými pravidlami, na ktoré nesmiete zabúdať. Len tak si zaistíte, že priestor bude funkčný, štýlový a nebude v ňom nič chýbať. Neviete sa už dočkať toho, ako si v novej kuchyni pripravíte svoj obľúbený pokrm? V tom prípade na nič zbytočne nečakajte a pustite sa do práce.

r-architecture-TRCJ-87Yoh0-unsplash

Vyberte si tvar kuchyne

Ako prvé je kľúčové vybrať si správny tvar kuchyne. Od toho sa bude odvíjať nákup nábytku, doplnkov a ďalších detailov. Vo všeobecnosti môžeme hovoriť o troch tvaroch, ktorými sú:

  • Tvar do písmena I – rozmiestnenie charakteristické tým, že všetko základné vybavenie (spotrebiče, drez aj pracovná doska) sú usporiadané v jednej línií. Ide o výborné riešenie do malých bytov a domov, kde nie je veľa miesta. V otvorených priestoroch je ideálne doplniť ho štýlovým ostrovčekom, ktorý bude vytvárať hranicu medzi kuchyňou a jedálňou, prípadne obývačkou.
  • Tvar do písmena L – najobľúbenejší variant, ktorý sa nachádza v mnohých domácnostiach. Linka vypĺňa inak prázdny kút a poskytuje veľa miesta na prácu. Občas je doplnená o ostrovček, no nemusí to byť pravidlom. Oveľa častejšie sa na ňu z jednej strany pripája vyšší pult, ktorý slúži ako miesto na jedenie alebo ako domáci bar.
  • Tvar do písmena U – masívne riešenie, ktoré si nájde miesto v každej veľkej kuchyni. Jeho výhodou je veľa pracovného aj úložného priestoru. Na rozdiel od predchádzajúcich alternatív, v tejto spravidla nebýva ostrovček. Bránil by totižto pri prechádzaní.

Rozhodnite sa pre štýl

V druhom kroku zariaďovania kuchyne sa rozhodnite, aký interiérový štýl v nej bude prevládať. Jeho výber pritom prispôsobte veľkosti priestoru. Napríklad, do malej kuchyne je ideálny minimalizmus, pretože ju opticky otvára a zabraňuje vytvoreniu chaosu. Naopak, do veľkej kuchyne je vhodné aj niečo tmavšie vo forme industriálneho štýlu.

V prípade, že by ste si nevedeli zvoliť medzi dvoma podobnými štýlmi, pokojne ich skombinujte. Uistite sa však, že farby a materiály si rozumejú a nebudú sa v priestore biť.

 

Zaobstarajte si nábytok

Kuchynský nábytok môže byť modulový alebo riešený na mieru. Prvá možnosť je výhodnejšia, pretože jednotlivé kúsky sú zvyčajne hneď k dispozícii. Nehovoriac o tom, že sú lacnejšie a dajú sa rôzne kombinovať.

Nábytok na mieru je síce zaujímavý, ale finančne náročný. Premýšľať by ste nad ním mali predovšetkým v prípade nepravidelného alebo netradičného dispozičného riešenia.

A aké kúsky nábytku by vo vašej kuchyni nemali chýbať? K tým základným patria skrinky s policami a zásuvkami, vitríny a police. V interiéri však krásne vyniknú aj regály, komody či servírovacie stolíky.

Bude kuchyňa spojená s jedálňou?

Ak ste sa rozhodli spojiť kuchyňu s jedálňou, dbajte aj na výber zariadenia do nej. Ako prvé si zaobstarajte dostatočne veľký jedálenský stôl, za ktorý si bude môcť sadnúť celá rodina. Ďalej zvoľte stoličky a komodu alebo vitrínu, do ktorej uložíte príslušenstvo určené na stolovanie. To znamená príbory, taniere, servítky, koreničky a podobne.

Kľúčové je správne osvetlenie

V kuchyni by sa malo nachádzať niekoľko typov osvetlenia:

  • Centrálne – osvetlí celú miestnosť. Využiť ho môžete napríklad počas konzumácie jedál alebo upratovania.
  • Pracovné osvetlenie – slúži na osvetlenie pracovnej dosky. Na rozdiel od centrálneho je o niečo silnejšie.

Osvetlenie nad kuchynský ostrovček – zvyčajne má podobu závesného osvetlenia, ktoré plní úlohu modernej dekorácie. Malo by byť silnejšie, aby ste na ostrovčeku mohli jedlo nielen konzumovať, ale aj pripravovať.