Skleník alebo fóliovník? Ktorý si vybrať, aby bola úroda lepšia

Vypestovať krásne papriky alebo paradajky vo vlastnej réžii je dnes túžbou mnohých, ktorí si chcú aspoň z časti zabezpečiť sebestačnosť. Ak ste to už skúsili aj vy, možno ste zistili, že to nie je vždy jednoduché. Okrem výživnej pôdy je potrebné zabezpečiť rastlinám dostatok vlahy a tepla. Nie každá sezóna však prináša dostatok teplých slnečných dní a zrážok. 

Preto mnohí pestovatelia vsádzajú na pestovanie v skleníku alebo fóliovníku. Ich výhodou je, že rastliny ochránia a zároveň výrazne zvyšujú teplotu prostredia, v ktorom ich pestujete. O tom, ktoré z týchto dvoch riešení prináša viac výhod a zrelších paprík, si môžete prečítať v tomto článku. 

www-zanda-photography-RBdE3jv5y68-unsplash

Prečo vôbec siahnuť po skleníku alebo fóliovníku?

Ako sme v úvode článku načrtli, pestovanie zeleniny si vyžaduje niekoľko zásadných podmienok. Potom do toho ešte vstupujú faktory, ako škodcovia alebo individuálny prístup k starostlivosti o hriadky alebo vyvýšené záhony. Aby si ľudia zabezpečili úrodu skôr, než teplota pôdy a vzduchu dosiahne požadované hladiny pre vegetačný rast rastlín, začali pestovať aj v mierne upravených podmienkach – skleníkoch alebo fóliovníkoch. 

Vo všeobecnosti možno povedať, že výhodou oboch riešení je možnosť urýchliť zrenie plodov a zabezpečiť si červené paradajky, voňavé papriky a akúkoľvek inú zeleninu náročnú na pestovanie bez vonkajších hrozieb. Okrem toho skleníkové a fóliovníkové riešenie prináša výhodu v tom, že si môžete predĺžiť dobu pestovania a udržiavať rastliny v potrebnom teplotnom komforte aj v jesenných mesiacoch. 

Pri hľadaní optimálnych podmienok pre pestovanie úžitkových plodín je rozhodnutie medzi skleníkom a fóliovníkom jedným z kľúčových krokov, ktoré by ste si mali dobre rozmyslieť. Obe riešenia totiž ponúkajú tak trochu iné benefity, ktoré môžu v istom smere viac alebo menej vyhovovať práve vášmu riešeniu. 

Záhradný skleník či fóliovník: Aké sú ich výhody?

V skleníku aj fóliovníku viete kontrolovať prostredie pre rastliny


Pestovanie v skleníku alebo fóliovníku je vhodná príležitosť, ako vytvoriť optimálne prostredie pre rast a vývoj rastlín už od semienka. Kontrola prostredia znamená, že dokážete ovplyvňovať teplotu, vlhkosť a v určitých prípadoch aj svetelné podmienky v danom priestore. Konzistentné prostredie tak poskytuje rastlinám možnosť, ako sa vyvíjať potrebným tempom. Postrádajú nepriaznivé teplotné výkyvy ako sme už vyššie spomenuli a môžete predĺžiť pestovanie aj v mesiacoch, kedy už teplota v exteriéri mnohým rastlinám nevyhovuje.

Ak sa pozrieme na optimálne podmienky z pohľadu svetla, aj v tomto prípade platí, že vo fóliovníku a skleníku majú rastliny o niečo lepšiu možnosť regulácie. Obe možnosti totiž využívajú slnečné svetlo efektívne a rozptylujú ho rovnomerne medzi rastlinami bez priameho poškodenia. Napokon, zrejme viete o čom je reč, keď vám priame slnko v kombinácii s vodou už niekedy spálilo listy rastlín.

Skleník aj fóliovník predlžujú dobu pestovania

Druhou dôležitou výhodou pri pestovaní v skleníku alebo fóliovníku, ktorú sme už spomenuli vyššie, je možnosť pestovať rastliny dlhšiu dobu. Kým niektorí záhradkári musia čakať na vhodnú teplotu pôdy, prípadne kým pominú prvé mrazy, v skleníku a fóliovníku už môžu byť prvé priesady dávno zasadené. Na druhú stranu platí, že koniec septembra obvykle znamená zber poslednej úrody. Avšak v skleníkoch pokojne môžete pestovanie a dozrievanie predĺžiť dokonca aj v čase neskorej jesene. 

Skleník a z časti aj fóliovník ochráni rastliny pred vonkajšími vplyvmi

Ďalšou dôležitou výhodou je ochrana rastlín pred nežiaducimi vonkajšími vplyvmi. Vďaka uzavretému prostrediu bráni prieniku nepriaznivých poveternostných podmienok. Príkladom sú zrážky v podobe krúpov, silný vietor, prízemný mráz alebo rôzne teplotné extrémy, ktoré sa z času na čas aj v sezóne vyskytnú.

Vďaka zastrešeniu a stabilnej klíme je riziko poškodenia rastlín naozaj minimálne. A kým ostatní majitelia záhrad s napätím sledujú predpovede počasia alebo rátajú škody po vyčínaní počasia, vaše šance na vypestovanie zdravých a chutných plodov priamo z vašej produkcie stále ostávajú.

Obe riešenia optimálne distribuujú slnečné žiarenie 

Skleníky aj fóliovníky sú vytvorené z materiálov, ktoré umožňujú prestup slnečného svetla. A to dokonca takým spôsobom, že ho primerane rozptyľujú tak, aby nespôsobovalo poškodenie na rastlinách, napríklad formou úpäku, ktorý často hrozí náchylnejším rastlinám vonku. Táto skutočnosť je kľúčová pre fotosyntézu, proces, ktorý hrá najdôležitejšiu  úlohu v raste rastlín. Okrem svetla je tu stále aj teplo, ktoré sa pomocou slnečného žiarenia darí v prostredí skleníku a fóliovníku udržiavať. 

Je teda jasné, že obe riešenia prinášajú veľké výhody. Aký je medzi nimi teda rozdiel? 

Rozdiel medzi skleníkom a fóliovníkom. Ktorý si vybrať?

Hoci záhradný skleník a fóliovník dokážu v oboch prípadoch výrazne prispieť k bohatšej úrode, zrejme sa ocitnete pred jednou zásadnou otázkou. Pre ktorý z nich sa radšej rozhodnúť? Porovnajte si obe riešenia v zásadných rozdieloch a odpoveď s najväčšou pravdepodobnosťou nájdete.

Skleníky majú pevnejšiu konštrukciu ako fóliovníky

Skleníky sú zvyčajne postavené z pevných materiálov. Príkladom je najčastejšie práve sklo alebo polykarbonát. Tieto materiály poskytujú celému interiéru vynikajúcu izoláciu a okrem toho aj dlhodobú životnosť. Na druhej starne, konštrukcia fóliovníkov je obvykle z ľahších materiálov. Používajú sa oceľové alebo hliníkové trubky, ktoré sa kombinujú s fóliou rôzneho vyhotovenia a hrúbky. Ak si teda konštrukciu fóliovníka a jeho materiálové prevedenie porovnáme so skleníkom je jasné, že ide o menej odolnejšie riešenie, ktoré pri nesprávnom uchytení môže ohroziť napríklad aj silnejší vietor. 

Teplota v skleníku sa udržiava lepšie ako v prípade fóliovníku

Tento bod taktiež pramení zo samotnej podstaty konštrukcie. Ak si porovnáme fóliu a sklo, je prirodzené, že v prípade skleníkov sú termoregulačné vlastnosti lepšie. Preto majú tendenciu nielen rýchlejšie celý priestor vyhriať, ale taktiež aj teplo udržať. Aby sme však boli fér, v prospech fóliovníkov hovorí fakt, že môžu mať lepšie vyladené detaily, ako je napríklad efektívnejšie vetranie, vďaka ktorému môžete rýchlo zareagovať na prílišnú akumuláciu tepla po naozaj slnečnom a horúcom letnom dni.

Fóliovník je obvykle lacnejší, ako skleník

Jednoduchšia konštrukcia a cenovo dostupnejšie materiály hovoria v prípade obstarávacej ceny v prospech fóliovníku. Prináša preto dostupnejšie riešenie, ako si zabezpečiť všetky vyššie uvedené výhody pestovania rastlín. Samozrejme v prípade, ak porovnávame riešenia s rovnakou rozlohou. Skleník predstavuje pre váš rozpočet spočiatku väčšie zaťaženie. Čo však vraví v jeho prospech je trvácnosť a odolnosť. Kým fóliovník po pár rokoch môže byť poznačený nápormi počasia a únavou materiálu, skleník je rozhodne dlhodobejšie riešenie.

Fóliovníky ponúkajú flexibilnejšie riešenia 

Dôvod je jednoduchý. Ľahko sa s nimi manipuluje a ich stavbu zvládne aj šikovnejší majiteľ záhrady bez potreby odborníka. Fóliovník si v podstate zakúpite ako instantné hotové riešenie a v prípade, ak budete postupovať podľa návodu, v priebehu niekoľkých hodín je riešenie pripravené k užívaniu. Veľkou výhodou je, že ak sa rozhodnete fóliovník premiestniť, nepotrebujete výrazne zasahovať do jeho konštrukcie alebo ho nebodaj úplne zničiť. Väčšina fóliovníkov sa dá bez problémov rozobrať a a opätovne poskladať. Na strane druhej, skleníky s pevnou konštrukciou a stenami predstavujú rozhodne menej flexibilnejšie riešenie s náročnejšou montážou aj demontážou.

Miniskleník a minifóliovník – super riešenie na skúšku

Stále si nie ste istí, ktoré z týchto dvoch riešení si vybrať? Nuž, rozpočet a vedomosť, že práve tento spôsob pestovania je to, čo vám pre dosiahnutie krásnej a bohatej úrody chýba, sú dva najrozhodujúcejšie faktory. Skvelým tipom, ktorý stojí za zváženie, je miniverzia skleníku alebo minifóliovníku. Môžete si tak vyskúšať všetky jeho benefity bez vysokej investície alebo ho pohodlne použiť aj v menšej záhrade. 

Veríme, že sme vám pomocou týchto informácii pomohli vybrať riešenie, ktoré bude pre vás a vašu záhradu najvhodnejšie. Širokú ponuku fóliovníkov a skleníkov nájdete v našom portfóliu, s výberom presného typu vám radi poradíme. 

 VYBRAŤ SKLENÍK ALEBO FÓLIOVNÍK