Aké boxovacie vrece a boxerské rukavice budú pre vás najvhodnejšie?

Box ako taký patrí medzi najstaršie a zároveň najpopulárnejšie bojové športy. Aj keď sa isté obdobie považoval za výhradne tvrdý šport určený zväčša pre mužov, v dnešnej dobe je to okrem bojového športu aj forma tréningu určená pre obe pohlavia a všetky vekové kategórie. Okrem zlepšenia fyzickej kondície, koordinácie a obratnosti, môže byť boxovacie vrece vhodným pomocníkom pri odbúraní stresu, zlepšení nálady a uvoľnení myšlienok. Nevyhnutnou výbavou každého boxera je tréningové boxovacie vrece a boxerské rukavice. Ich výber je ovplyvnený hlavne tým, kto a za akých okolností ich používa. Priblížime si kritériá a možnosti výberu, aby ste si mohli zvoliť aj vy to, čo bude pre vás z týchto pomôcok na box najvhodnejšie. 

jesse-van-vliet-Hn99xVc0xQU-unsplash

 

Boxovacie vrece ako základ tréningového procesu

Rozhodli ste sa venovať boxu ako bojovému športu alebo máte iba chuť občas vybiť energiu, zlepšiť svoju kondíciu, rovnováhu a spáliť zopár kalórií? Potom budete potrebovať boxovacie vrece, na ktorom si môžete trénovať údery a kopy kľudne aj v priestoroch svojho domu. Kvalitné boxovacie vrecia vyrobené z pravej a syntetickej kože, vinylu alebo nylonu vám vydržia niekoľko rokov. Podľa čoho ich vyberať? 

Typy boxovacích vriec 

Klasické závesné boxovacie vrece 

Jedná sa o štandardný a najviac používaný typ boxovacieho vreca dostupný v rôznych hmotnostiach a veľkostiach. Po zavesení boxovacieho vreca môžete na ňom trénovať nielen údery, ale aj kopy potrebné napríklad pri kickboxe. Boxovacie vrece môžete pripevniť rôznymi spôsobmi. 

  1. Boxovacie vrece zavesené do stropu 

Pomocou háku pripevneného do stropu môžete mať svoje boxovacie vrece zavesené kdekoľvek vám to vyhovuje. Na hák ho upevníte pomocou reťazí a tréning môžete praktizovať kedykoľvek to bude vhodné. 

  1. Jednoduchý nástenný držiak na boxovacie vrece 

Ak máte príliš vysoký, prípadne nízky strop alebo do neho vŕtať nemôžete, siahnite po nástennom držiaku na boxovacie vrece, ktorý namontujete v potrebnej výške. Pripevnite ho na zvislú stenu a na jeho rameno následne môžete zavesiť pomocou háku vaše nové boxovacie vrece.

  1. Stojan na boxovacie vrece 

Na zavesenie boxovacieho vreca alebo aj viacerých vriec, môžete využiť aj  stojan na boxovacie vrece. Keďže sa jedná o väčšiu konštrukciu, je vhodný najmä do veľkých priestorov. Veľké využitie nachádza napríklad vo fitnesscentrách a telocvičniach, v ktorých sa praktizuje box.   

Boxovacia hruška alebo lopta 

Boxovacia hruška je menší typ vreca na boxovanie, vďaka ktorému si natrénujete rýchlosť a techniku úderov, koordináciu očí a reflexy pri boxovaní. Využijete ju ako začiatočníci aj pokročilí boxeri. Taktiež je ideálnym prostriedkom pri kondičnom tréningu obľúbeným najmä u žien. Boxovacia lopta má podobné vlastnosti a používa sa na rovnaké účely, no od hrušky sa líši svojím tvarom. Obe sú od klasického boxovacieho vreca podstatne menšie a kompaktnejšie, čo môže byť výhodou v prípade, že nemáte doma veľa miesta.

Boxovací stojan/trenažér

Boxovací stojan je typ boxovacieho vreca, ktorý dokáže plniť funkciu toho bežného, avšak s rozdielom, že časť určená na boxovanie nie je zavesená, ale drží na pevnom podstavci. To ho robí praktickým najmä v prípade, že nechcete vŕtať do steny, prípadne budete chcieť vykonávať tréningy boxu na rôznych miestach prispôsobených napríklad aktuálnemu počasiu. Okrem klasického valcovitého tvaru, môže byť boxovací stojan vo forme figuríny. Ten využijete na trénovanie presnosti úderov. 

Podľa čoho vyberať boxovacie vrece?

Hmotnosť boxovacieho vreca 

Základom pri výbere boxovacieho vreca je jeho hmotnosť. To, ktorá bude pre vás vhodná, závisí od vašej hmotnosti. V zásade platí, že by malo vážiť v priemere asi polovicu vašej hmotnosti. Presne zvolená hmotnosť boxovacieho vreca však závisí aj od vašej úrovne a skúseností. Pre začiatočníkov bude postačovať boxovacie vrece, ktorého hmotnosť tvorí približne 35 až 40 % ich telesnej hmotnosti. Najskúsenejší profesionáli zase postupne zvládnu aj vrece, ktoré dosahuje 80 % hmotnosti. Zaobstarať si môžete aj tzv. plniace boxovacie vrece, ktorého hmotnosť je možné s postupom času upraviť.  

Veľkosť a rozmery boxovacieho vreca 

Ďalšie podstatné kritérium pre správny výber boxovacieho vreca je jeho veľkosť alebo inak povedané aj výška. Pre klasický tréning je ideálne štandardné vrece s výškou 80 až 120 cm. Podstatné je pritom brať do úvahy aj výšku stropu a dĺžku reťaze, na ktorej bude vrece visieť. Pre efektívny tréning kopov odporúčame zaobstarať si vrece s výškou aspoň 150 cm.   

Kupujete boxovacie vrece pre deti alebo dospelých? 

Pre správnu voľbu boxovacieho vreca je potrebné zvážiť aj to, kto bude vrece používať. Pri výbere vreca pre dospelých sa môžete riadiť uvedenými radami. Ak kupujete boxovacie vrece pre deti, mali by ste sa zamerať na produkty určené špeciálne deťom. Ideálnou voľbou je detská sada na tréning boxu, ktorá je vyrobená s ohľadom na vek, váhu a bezpečnosť detí.

Typy boxerských rukavíc 

K boxovaciemu vrecu, ale aj k tréningom boxu, bude nevyhnutné zaobstarať si boxovacie rukavice. Bez nich nie je prakticky možné box vykonávať, nakoľko slúžia na ochranu rúk a zápästí, ktorým poskytujú oporu. Dostupné sú v rôznych veľkostiach, hmotnostiach a ďalších parametroch, ktoré môžu ovplyvniť správny výber. Rukavice na box sa líšia aj podľa účelu, na ktorý ich budete používať nasledovne. 

Tréningové/MMA boxerské rukavice

Pokiaľ sa jedná o samotný tréning s boxovacím vrecom alebo lapami, poslúžia vám aj boxovacie rukavice, ktoré sú tenšie ako tie klasické. Poskytujú lepšiu citlivosť a bližší kontakt s materiálom a pri ich použití si môžete niektoré údery natrénovať s vyššou efektivitou. Nájdete ich často aj pod označením MMA rukavice.   

Zápasové rukavice na box 

Boxerské rukavice, ktoré sa používajú pri sparingoch a boxerských zápasoch, sú už značne hrubšie ako tie tréningové. Kvôli bezpečnosti a eliminácii nárazov sú viac vypchaté a majú pevnejšiu konštrukciu. Používať ich však pokojne môžete aj pri tréningu na boxovacom vreci. 

Ako vybrať správne boxerské rukavice? 

Tak, ako každú športovú pomôcku, aj rukavice na box je potrebné vyberať podľa určitých parametrov. Čím sa pri výbere riadiť, aby bol váš tréning, prípadne boxerský zápas bezpečný a dokázali ste podať maximum? 

Veľkosť boxovacích rukavíc 

Niektoré boxerské rukavice sú označené klasickým číslovaním od S až po XL. Jedná sa najmä o rukavice určené pre začiatočníkov. Boxovacie rukavice pre profesionálov sú často bez označenia veľkosti. Vyrábajú sa prakticky v jednej veľkosti, avšak dôležité je sledovať ich hmotnosť, ktorá má vplyv na pocit, ktorý v rukavici budete mať. 

Hmotnosť rukavíc na box ako dôležitý parameter

Vyššie spomenutá hmotnosť rukavíc na box alebo MMA rukavíc je azda najdôležitejší parameter, ktorý treba pri výbere sledovať. Je udávaná v jednotke unce, ktorá má skratku oz. Jedna oz sa rovná približne 28 gramom. Toto označenie sa pohybuje pri boxovacích rukaviciach v rozmedzí od 8 do 16 oz. Používané sú približne nasledovne:

  • boxovacie rukavice s hmotnosťou 8 až 10 oz – vhodné pre deti, ženy a začiatočníkov,
  • boxovacie rukavice s hmotnosťou 10 oz – najčastejšie využívané na zápasy boxu a sparing,
  • boxovacie rukavice s hmotnosťou od 12 oz vyššie – používajú sa na tréning, kedy hmotnosť rukavíc prispôsobujete svojej váhe a skúsenostiam.

Hmotnosť rukavíc z časti ovplyvňuje aj ich veľkosť. Tie s vyššou hmotnosťou poskytujú viac vnútorného priestoru. 

Pre koho sú boxerské rukavice určené? 

Pánske boxerské rukavice 

Keďže box je prednostne pánsky šport, bežne dostupné boxerské rukavice sú určené práve pre pánov. Po prihliadnutí na správny typ a veľkosť/hmotnosť rukavíc si stačí vybrať už iba farbu, značku alebo dizajn, ktoré uprednostňujete.

Dámske boxerské rukavice 

Aby si aj nadšené boxeristky mali z čoho vyberať, v ponuke boxovacích rukavíc nájdete aj také, ktoré sú určené priamo pre dámy. Okrem strihu rukavíc, ktorý je prispôsobený útlejším ženským rukám, si môžete vyberať dámske boxerské rukavice v pekných vzoroch lahodiacich ženskému oku. 

Detské boxerské rukavice 

V neposlednom rade myslia výrobcovia boxerských rukavíc aj na detských športovcov, ktorí objavujú čaro boxu. Medzi detské boxerské rukavice patria zväčša tie najľahšie a najmenšie. Aj napriek tomu sú však vyrobené s dôrazným ohľadom na jemné detské ruky, aby im poskytovali potrebnú ochranu.

 

Pre správne zvolené rukavice na box, ktoré budú naozaj sedieť na ruke tak ako majú, je vhodné doplniť svoju boxerskú výbavu o bandáže. S ich pomocou si rukavice môžete prispôsobiť a upevniť tak, aby sa dokonale prispôsobili vašej ruke. 

Ak aj vy uvažujete nad kúpou boxovacieho vreca a boxerských rukavíc, určite neváhajte. Boxovacie vrece môžete umiestniť prakticky kdekoľvek. Stačí vybrať taký typ, ktorý vám podmienky dovoľujú. Boxerská výbava vám poskytuje možnosť kondičného tréningu a taktiež trénovania úderov a zlepšovania sa v prípade, že sa boxu venujete aktívne. Navyše, ak nakúpite aj dámske a detské boxerské rukavice, poskytnete vašej rodine možnosť vybiť si energiu a objaviť tajomstvo bojových športov. 

 VYBRAŤ BOXOVACIE VRECE