Vytvorte si svoju domácu dielňu snov: Čo všetko na to budete potrebovať?

Patríte k domácim majstrom, ktorí stále niečo rozoberajú, opravujú a vyrábajú? V tom prípade by vám nemala chýbať dielňa, v ktorej budete môcť plnohodnotne pracovať na všetkých svojich projektoch. Ak po nej túžite, no neviete, ako si ju zariadiť, využite naše overené tipy. Tie vám celý proces urýchlia a zjednodušia.

pexels-tima-miroshnichenko-6790820

Kde by sa mala domáca dielňa nachádzať?

Dielňu je ideálne situovať v samostatnej miestnosti ďalej od domu, napríklad v záhradnom domčeku alebo pivnici. Ak by ste totižto na niečom pracovali aj vo večerných hodinách, nebudete rušiť ostatných rodinných príslušníkov.

V prípade, že by ste na dielňu nemali samostatnú miestnosť, nevadí. Stále si ju môžete vytvoriť v technickej miestnosti, komore alebo v podkroví.

Veľkosť miestnosti sa odvíja od vašich možností. Odborníci sa však zhodujú, že plnohodnotná domáca dielňa má podlahovú plochu minimálne 6 m². Do takéhoto priestoru budete môcť bez akýchkoľvek problémov umiestniť stôl, regály, police a ďalší nábytok spolu s náradím a príslušenstvom.

 

Základné vybavenie domácej dielne

Základom každej jednej domácej dielne je elektrina. Tú budete potrebovať nielen na osvetlenie celého interiéru, ale aj na poháňanie náradia. Práve preto si dobre premyslite rozmiestnenie elektrických zásuviek a ich množstvo.

Ďalej dbajte na samotné osvetlenie, ktoré vám umožní priestor využívať aj vo večerných hodinách. Kľúčové je centrálne nachádzajúce sa na strope. To vám poskytne dostatok svetla na jednoduché úkony, ako je orientácia po miestnosti, upratovanie alebo hľadanie náradia. Naopak, na detailnejšiu prácu budete potrebovať doplnkové svetlo. Skvelé sú napríklad kĺbové príručné lampy alebo lampy s lupou.

V prípade, že domáca dielňa nemá okno, musíte popremýšľať nad tým, ako vyriešite prívod čerstvého vzduchu. K najpopulárnejším riešeniam sa v súčasnosti radí rekuperácia a ventilátor.

A v neposlednom rade nezabúdajte ani na samotnú podlahu dielne. Zvoliť by ste mali materiál, ktorý odolá aj horšiemu zaobchádzaniu, ľahko sa čistí a je protišmykový.

Usporiadanie priestoru

Usporiadanie domácej dielne sa odvíja čisto od vás a vašich potrieb. Ideálne je však rozdeliť ju na tri základné oblasti – prevádzkovú, skladovaciu a údržbovú. Takýmto spôsobom si v nej zachováte poriadok a vždy budete vedieť, kde sa čo nachádza.

Následne platí, že nábytok by mal na seba logicky nadväzovať, aby vám zbytočne nekomplikoval prácu. To znamená, že ak používate nejaké náradie častejšie ako to ďalšie, skrinka s ním by mala byť k stolu bližšie. Ušetríte si tak čas aj energiu.

 

Kvalitné nástroje a nábytok

Keď máte vyriešené osvetlenie, elektrinu, vetranie a podlahu, môžete prejsť na nákup zariadenia. Čo všetko by vám nemalo chýbať?

  • Základný nábytok – spadá sem dostatočne veľký pracovný stôl, skrinky s množstvom úložiska a prehľadné regály na maličkosti, ktoré potrebujete neustále na dosah ruky.
  • Doplnkový nábytok – ide o police, vitríny a ďalšie kusy nábytku, ktoré sú síce dôležité, no ak na ne nie je v dielni miesto, budete vedieť fungovať aj bez nich.
  • Náradie – odvíja sa od vašich potrieb a toho, na čo sa zvyčajne zameriavate. Vo všeobecnosti však v dielňach nechýbajú rebríky, rudle, skrutkovače, kľúče, upínače, popruhy, metre a meracie zariadenia.

Na čo ešte myslieť?

Dielňa nemusí byť len čisto praktickou miestnosťou. Pokojne sa v nej môžu nachádzať aj štýlové dekorácie, ktoré do nej prinesú vašu osobnosť. Obľúbené sú napríklad plechové cedule s vtipnými textami, plagáty s automobilovou alebo športovou tematikou, fototapety s motívom motoriek a veľa ďalšieho.