Vyberáte pelech pre psa? 5 dôležitých bodov, na čo si dať pozor

Pelech pre psa je dôležitá výbava, ktorá poskytuje psovi miesto na odpočinok a spánok. Prečo? Ide predsa o kúsok “jeho sveta”, kde sa váš verný spoločník cíti bezpečne, pohodlne a chránený. Inak povedané niečo, čo pre človeka znamená obľúbené kreslo a po namáhavom dni pohodlná posteľ. Radi by ste svojmu chlpatému miláčikovi poskytli útočisko, v ktorom môže vždy načerpať energiu? V tom prípade čítajte ďalej. V nasledujúcom článku sme zhrnuli všetky potrebné rady, ako vybrať pelech pre psa s ohľadom na jeho konkrétne potreby. Nie je totiž jedno, či vyberáte pelech pre veľkého psa, malého psa, pelech pre čivavu alebo labradora. 

Dozviete sa: 

  • prečo je dôležité vyberať pelech pre psa pozorne,
  • ako vybrať správnu veľkosť pelechu pre psa,
  • aký materiál je na psí pelech najvhodnejší,
  • ako zvýšiť komfort nového pelechu, 
  • ako sa správne starať o pelech pre psa.

jamie-street-s9Tf1eBDFqw-unsplash_1

 

Prečo je pelech pre psa dôležitý? 

Hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že ide o banalitu, psie pelechy majú svoj význam. V skutočnosti nie sú len jednoduchým doplnkom domácnosti, ale neodmysliteľnou súčasťou zabezpečujúcou komfort, bezpečnosť a celkovú pohodu vášho psíka. Tu sú hneď tri dôvody, prečo by ste sa v prípade, ak máte doma štvornohého priateľa mali po nejakom vhodnom poobzerať:

Pohodlné miesto na odpočinok a spánok? Jednoznačne pelech pre psa 

Podobne ako my, ľudia, aj psy potrebujú dostatočný a kvalitný spánok na regeneráciu tela a psej duše. Pelech poskytuje psom komfortné miesto, kde môžu relaxovať, oddýchnuť si a naberať stále nové sily na stráženie alebo pokojne i šantenie v parku. Dobrý pelech by mal byť preto vytvoriť dostatočne odolné miesto v prípade, ak máte psíka v exteriéri. Pre domácich interiérových miláčikov predstavuje pelech o triedu vyšší komfort a jeho veľkou výhodou je, že vám ten váš neobsadí napríklad obľúbenú pohovku.

Pelech pre psa je ako búda, prináša pocit bezpečia

Pre psy je dôležité mať svoje vlastné útočisko, kde sa cítia bezpečne a kde sa vedia v prípade pocitu ohrozenia uchýliť. Pelech pre psa je teda akoby alternatívou psej búdy. Miestom, kde sa chlpatí spoločníci cítia chránení. Tento pocit bezpečia značne vplýva na psychickú pohodu vášho štvornohého miláčika, čo sa podpisuje na jeho prejavoch správania a taktiež spokojnom a kvalitnom živote.

Kvalitný pelech v zime hreje a v lete chladí 

Kvalitný pelech nie je len pohodlným miestom na spanie, ale prispieva aj k rade ďalších dôležitých oblastí psieho života. Okrem tých vyššie spomenutých, psychologických, je to aj vhodná opora pre pohybový aparát psíka a napokon aj ochrana pred vplyvmi počasia v prípade, ak nemáte psa v byte či doma, ale vonku na dvore. Kvalitné psie pelechy majú vyladené aj izolačné vlastnosti. Tie zabezpečujú dostatočné teplo v chladnom počasí a vďaka moderným výdobytkom, ako je chladiaca podložka pre psa, aj príjemné ochladenie a osvieženie v horúcom počasí.

To všetko je celkom dosť veľa argumentov, prečo by psí pelech nemal v žiadnej domácnosti, kde sa verný chlpáč pohybuje, chýbať. Ako teda vybrať ten správny? 

Ako vybrať pelech pre psa? 

Aby bol výber toho najvhodnejšieho psieho pelecha hračkou, zhrnuli sme päť dôležitých bodov, ktoré by ste mali pri hľadaní zvážiť. Najdôležitejšia je, samozrejme, veľkosť pelechu a taktiež materiál, z ktorého je vyrobený. Už v prvom kroku musí byť jasné, že vyberať pelech pre veľkého psa o iných prioritách, než vyberať pelech pre yorkshira. Svoju rolu zohráva aj vek psíka. Preto má aj pelech pre šteniatka trocha iné prednosti než pelech pre dospelého či staršieho psa. Na čo by ste si mali dať pozor?

Pelech pre malého psa verzus pelech pre veľkého psa 

Pelechy pre malé psy budú, logicky, kompaktnejšie, zatiaľ čo pelechy pre veľké plemená budú väčšie a mali by mať aj omnoho robustnejšiu konštrukciu, ktorá zvládne ich váhu tela. Je dôležité vybrať pelech s dostatočným priestorom, aby sa váš pes pohodlne zmestil, bez toho, aby sa cítil stiesnený. Avšak pozor, príliš veľký pelech môže postrádať ochranné a termoregulačné funkcie a vôbec nemusí pre malého psíka vytvárať útočisko, ktoré ste mu plánovali zabezpečiť. Aká je teda ideálna veľkosť psieho pelechu? Ak si predstavíte, že sa v ňom váš štvornohý miláčik schúli, rátajte s presahom maximálne 15-20 centimetrov z každej strany. Najmä v prípade, ak sa jedná o psíka v exteriéri, kde je dôležité zabezpečiť mu pomocou vyvýšených okrajov dostatok tepelnej izolácie. Ako príklad uvedieme pelech pre jazvečíka, ktorý by v ideálnom prípade mal mať 40 x 50 centimetrov.

 

diana-parkhouse-h5qhJGNfhiY-unsplash

 

Podložka, kruhový pelech alebo pelech s vyvýšenými okrajmi 

Na výber máte hneď niekoľko druhov a typov rôznych psích pelechov. Kým v prvom prípade hovoríme skôr o podložkách pre psov, pelechy s vyvýšenými okrajmi zabezpečujú o niečo lepšie tepelnoizolačné vlastnosti a ochranu pre psíkov, ktorí majú stabilné útočisko prevažne vonku – na dvore či na terase. Alebo dokonca vo svojej búde, kde môže byť psí pelech vhodným doplnkom. Rozdiel na prvý pohľad zbadáte aj tvare jednotlivých pelechov alebo podložiek. Ak hľadáte pelech pre malého psa alebo pelech pre šteniatko, pokojne siahnite po tých, ktoré sú v tvare kruhu. Zaberú málo miesta a psík si tak môže variabilne vybrať smer, v ktorom bude ležať. Pelech pre veľkého psa by v tvare kruhu znamenal potrebu vytvoriť dostatok miesta pre takéto útočisko. Preto sú vhodnejšie pelechy v tvare obdĺžnika. Vyvýšené bočné okraje, pri oboch tvaroch pelechu, sú ideálnou voľbou pre vonkajšie psíky.

Materiál psieho pelechu. Ktorý bude najlepší?

Aj v tomto bode je potrebné zvážiť hneď niekoľko dôležitých informácií. Krátkosrstý psík v exteriéri celkom isto privíta chlpatejšie a hrubšie materiály, ktoré mu zabezpečia dostatok tepla v zimných mesiacoch. Pelech pre čivavu s dlhou srsťou, ktorá sa pohybuje prevaže vo vyhriato interiéri, nemusí byť zrovna stelesnením hrejivých materiálov. Môže to mať totiž opačný efekt, akoby ste očakávali a psík sa bude skôr peliešku vyhýbať, keďže mu v ňom bude príliš teplo. Huňaté a dostatočne teplé miestečko je presne to, ako by mal vyzerať pelech pre francúzskeho buldočka. V každom prípade však odporúčame voľbu odolných materiálov, ktoré znesú aj ostré pazúry. Rôzne druhy materiálov súvisia taktiež s nenáročnou starostlivosťou o psí pelech, ktorej sa budeme venovať na konci článku. Okrem umelých vlákien, ako je polyester, sa psie pelechy vyrábajú z teplého plyšu alebo semišovej tkaniny, ktorá zabezpečuje termoreguláciou aj prémiový komfort. 

Chladiaca podložka pre psa a ďalšie príslušenstvo

Aj pelech pre psa môže mať niečo navyše. Napríklad pohodlné vankúše, ktoré doplnia priestor príliš veľkého pelechu, kým sa napríklad zo šteniatka stane dospelý pes strednej veľkosti alebo možnosť obojstrannej podložky na dne pelechu. Takej, ktorú môžete vymienať podľa sezóny alebo aktuálneho počasia. Samostatnú kapitolu tvoria chladiace podložky pre psa – ideálne na letné mesiace alebo napríklad cestovanie počas nich. Vďaka nim môžete výrazne zlepšiť regeneráciu vášho chlpatého kamaráta počas horúcich sparných nocí. Prítomný gél v chladiacej podložke sa aktivuje v momente, ako si na ňu psík ľahne. To znamená žiadne nabíjačky, ani batérie. 

Ako sa starať o pelech pre psa? 

Posledným bodom, ktorý taktiež zohráva významnú rolu pri výbere vhodného pelechu, je starostlivosť oň. Iné nároky má interiérový pelech a iné ten, ktorý odoláva náporu exteriéru. Keďže vo vnútri bytu a domu taktiež vyžadujete čo najčistejšie prostredie, ideálne sú pelechy pre psov, ktoré sa dajú jednoducho prať v práčke. Pri tých vonkajších je častejšou voľbou kefa a vhodný čistiaci prostriedok na čalúnené povrchy. Skvelou alternatívou, najmä v prípade pelechov pre veľkých psov, sú také, ktoré majú snímateľný návlek. Ten vám zaručí, že sa nemusíte strachovať o to, ako objemný pelech napracete do bubna práčky ani kam ho dáte vysušiť, prípade ako dlho to bude trvať.

Podarilo sa vám zorientovať v dôležitých bodoch,ktoré je pri výbere pelechu pre psa zvážiť? Veríme, že vám pomôžu nájsť ten najlepší. V našom sortimente nájdete veľké množstvo psích pelechov pre veľkých aj malých chlpáčov akejkoľvek rasy.

 

 VYBRAŤ PELECH PRE PSA