Kvalitné deky počas posledných mrazivých dní: Po akých kúskoch sa poobzerať?

Počas zimy trávime v interiéri oveľa viac času ako na jar alebo v lete. Aby sme sa v ňom cítili príjemne a mohli ho využiť na rôzne voľnočasové aktivity alebo oddych, je dôležité zariadiť ho moderným a komfortným vybavením. Okrem hlavných kusov nábytku vo forme skriniek, komôd či vitrín by vám nemali chýbať ani praktické doplnky, ktoré podčiarknu štýl a útulnosť. Ktoré to sú? Základ predstavujú mäkké deky.

taylor-hernandez-cm_PpUQU-lk-unsplash

Tenšie deky vhodné po celý rok

Klasické deky, ktoré by nemali chýbať v žiadnej domácnosti. Nájdete ich vo viacerých farbách, tvaroch a veľkostiach. Najobľúbenejšie sú univerzálne odtiene ako čierna, sivá, biela a béžová, ktoré sa ľahko kombinujú s akýmkoľvek interiérovým štýlom. Ak by ste ale chceli upútať pozornosť alebo rozbiť nudný vzhľad, siahnite po červenej, oranžovej, modrej či zelenej.

Tenšie deky vyzerajú na prvý pohľad tak, že vás príliš nezahrejú. Opak je však pravdou. Mnohé sú vyrobené z teplých materiálov, vďaka ktorým sa ohrejete takmer okamžite po tom, ako sa zakryjete.

A ako deky používať? Okrem toho, že sa do nich môžete kedykoľvek zabaliť, ich môžete taktiež prehodiť cez kreslo, sedačku alebo posteľ a postarať sa tak o nedbalý, no pritom moderný vzhľad.

Vyhrievacie elektrické deky

Potrebujete počas chladných mesiacov extra teplo? Ideálnou voľbou sú elektrické deky, ktoré si zamilujete po prvom použití. Na rozdiel od bežných dek vám poskytujú okamžité zahriatie. Nehovoriac o tom, že potešia aj jednoduchým ovládaním a minimalistickým dizajnom. Ten bez problémov zladíte s akýmkoľvek typom zariadenia.

Pri výbere elektrickej deky sledujte hlavne to, z akého materiálu je vyrobená, aby bola príjemná na dotyk a dobre sa na nej ležalo. Následne nezabúdajte ani na spôsob ovládania a rozmery. Spolu s kompaktnými prevedeniami pre jednu osobu sú na trhu k dispozícii aj masívnejšie kúsky vhodné do manželskej postele.

 

Záťažové deky

Záťažové deky sú výbornou voľbou pre každého, kto spolu s teplom hľadá aj niečo na upokojenie. Tým, že majú vyššiu váhu, vedia stimulovať hlboké vnímanie a poskytnúť pocit bezpečia. Vo výsledku sa vám bude vďaka nim lepšie zaspávať a váš spánok bude kvalitnejší a bez neustáleho prebúdzania sa.

Dekové župany

Samostatnou kategóriou dek sú dekové župany, ktoré na prvý pohľad pripomínajú klasický župan, no v skutočnosti sú masívnejšie a umožňujú vám zabaliť sa do nich ako do deky. Ide o skvelé riešenie pre každého, komu je počas chladných ročných období neustále zima a nedokáže sa dobre zahriať.

Dekové župany sú dostatočne veľké na to, aby ich mohli využívať ženy aj muži. Spravidla majú univerzálnu farbu vo forme hnedej, sivej, čiernej alebo bielej, takže ich po vyzlečení môžete pokojne prehodiť cez kreslo alebo sedačku. S okolím budú veľmi dobre ladiť.

 

Štýlové prehozy

Do skupiny dek sa radia aj moderné prehozy, ktoré sa dajú položiť napríklad na posteľ, sedačku alebo kreslo. Ich úloha je rôzna. Posteľ spravidla zjednocujú s celkom a zaisťujú, že miestnosť vyzerá štýlovo a nadčasovo. Naopak, v prípade sedačky a kresiel je oveľa dôležitejšia ochrana pred opotrebovaním a znečistením. Pekný dizajn je až na druhom mieste.

Výhodou prehozov je to, že ich zo sedačky či iného sedenia môžete kedykoľvek stiahnuť a vymeniť za nové. Spálňa aj obývačka tak budú vždy pôsobiť originálne a novo.

A zabúdať netreba ani na to, že prehozy síce slúžia na dekorovanie a ochranu nábytku, no mnohé sú veľmi podobné dekám. Charakteristické sú príjemným materiálom a tým, že vedia skvelo zahriať. Ak by vám teda počas sedenia na sedačke zostalo zima, môžete sa do nich zabaliť.