Ako na správny výber a starostlivosť o korčule na ľad?

Mohlo by sa zdať, že prichádzajúce zimné obdobie prináša akési obmedzenie vo výbere športových aktivít. Keď je vonku teplejšie, športových činností je v ponuke omnoho viac. Na druhej strane, aj zima nám ponúka zaujímavé športové možnosti. Ak si typický zimný šport, ktorým je lyžovanie nenašiel u vás obľubu, vyskúšať môžete korčuľovanie. Okrem korčuľovania na zamrznutom jazere, ktoré má iste svoje čaro, sa môžete vybrať aj na miestne klzisko. Korčule na ľad sú zároveň aj  základnou výbavou pre niektoré zimné športy, ktoré sa vykonávajú na ľade. Aké korčule vyberať, ak potrebujete korčule na ľad pre deti, hokejové korčule alebo klasické zimné korčule? Čo všetko budete okrem korčúľ potrebovať? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Na čo sa zamerať, keď vyberáte korčule na ľad?

Vybrať správne korčule na ľad nie je nič zložité. Pre správny a jednoduchší výber sa ale oplatí prečítať si nasledovné tipy a rady, podľa ktorých by ste sa mali pri výbere riadiť. 

Účely, na ktoré budete korčule na ľad používať

  1. Rekreačné korčule na ľad

Pri ich výrobe sa kladie dôraz hlavne na pohodlie a jednoduchosť. Sú vhodné pre začiatočníkov a bežné rekreačné korčuľovanie. Sú cenovo dostupnejšie a teda ideálne pre bežných užívateľov. Ponuka zimných korčúľ na rekreačné účely je veľmi pestrá. 

  1. Profesionálne korčule na ľad

Oproti rekreačným korčuliam majú profesionálne korčule na ľad pevnejšiu konštrukciu, sú vyrobené precíznejšie a z kvalitnejších odolných materiálov. Aj z tohto dôvodu je ich obstarávacia cena vyššia. Sú určené najmä pre profesionálnych športovcov a korčuliarov, ktorí sa venujú korčulovaniu súťažne a aktívne. Patria medzi ne napríklad hokejové korčule alebo špeciálne rýchlokorčuliarske korčule na ľad. 

hokejove-korcule-blog

Pre koho sú zimné korčule určené?

  1. Dámske korčule na ľad

Keďže ženy si aj pri športe potrpia na estetickú stránku, výber dámskych alebo dievčenských korčúľ na ľad je veľmi často podmienený dizajnom. Obľúbenými sú v tomto prípade tzv. krasokorčule, ktoré sú prispôsobené útlejšiemu tvaru ženskej nohy. Zimné krasokorčule sú často vystlané mäkkou zateplenou výstelkou pre lepšie pohodlie a komfort pri korčuľovaní.  

zimne-krasokorcule-blog

  1. Pánske korčule na ľad

Pánske korčule na ľad sú oproti tým dámskym robustnejšie. Konštrukcia a materiály, z ktorých sú vyrobené sú odolnejšie a silnejšie, aby zvládli vyššiu telesnú hmotnosť a silu mužov. Sú vyrábané aj vo väčších veľkostiach a šírke, ktoré zodpovedajú mužským tvarom nôh. 

  1. Korčule na ľad pre deti

Detské korčule na ľad sú vyrábané tak, aby poskytli pohodlie a potrebnú pevnosť útlym detským nohám. Mnoho detských korčúľ na ľad ponúka možnosť nastaviť veľkosť topánky, čo je veľmi praktická funkcia. Keďže detská noha neustále rastie, máte vďaka nej možnosť predĺžiť životnosť a využitie korčúľ. 

detske-korcule-blog

Správny výber veľkosti korčúľ na ľad

Po zvolení správneho typu korčúľ prichádza na rad jeden z najdôležitejších krokov. Je ním správne zvolená veľkosť zimných korčúľ. Mať korčule na ľad v správnej veľkosti je veľmi dôležité najmä pre pohodlie pri korčuľovaní. Príliš malá alebo, naopak, veľká korčula by mohla spôsobiť nepríjemné pocity a odradiť vás od ďalšieho korčuľovania. Navyše môže nesprávna veľkosť spôsobovať aj problém s rovnováhou a negatívne tým ovplyvniť korčuľovanie. Ako na správne zvolenú veľkosť korčúľ na ľad?

  • zmerajte si nohu
  • pridajte k nameranej dĺžke rezervu približne 1 cm
  • meranie si porovnajte s veľkostnou tabuľkou od výrobcu, podľa ktorej vyberiete veľkosť vhodnú pre vás
  • ak máte širšiu nohu, zamerajte sa na širšie strihy korčúľ

Korčule by vám mali po odskúšaní dobre sedieť na nohe a nemali by nohu tlačiť. Je vhodné, aby ste v kľudnom stoji pociťovali voľnosť pred prstami, nakoľko sa pri aktívnom pohybe a športe mierne tlačia vpred. Korčule na ľad by však mali zároveň  pevne držať na nohe v oblasti členku a poskytovať istotu v pohybe. 

Korčuliarske skúsenosti budúceho majiteľa zimných korčúľ

Korčule na ľad pre začiatočníkov sa trochu líšia od profesionálnych. Ak ste v korčuľovaní začiatočník, vyberajte korčule na ľad, ktoré sú pre začínajúcich korčuliarov určené. Ich silnou stránkou je pohodlie a stabilita, ktoré korčuliarovi poskytujú. Profesionálni korčuliari, naopak, ocenia odolnejšie korčule s väčšou mierou ovládania. 

Variabilita ľadových korčúľ s inline korčulami

Korčule na ľad sú často vyrábané aj ako set zimných korčúľ a inline korčúľ s kolieskami na použitie na betóne. Tieto korčule tak poskytujú jedinečnú možnosť variabilného využitia v každom ročnom období. Detské korčule na ľad jednoduchou výmenou podvozku premeníte na kolieskové korčule, aby sa vaše deti mohli tomuto obľúbenému športu venovať počas zimy i leta. 

Nezabudnite na ochrannú výbavu, ktorá je ku korčuliam na ľad nevyhnutná

Aby bolo korčuľovanie na ľade bezpečné, je potrebné zabezpečiť si aj určitú ochrannú výbavu. Dokáže vás chrániť pred potenciálnymi úrazmi, ktoré by ste si mohli pri korčuľovaní privodiť. Patria do jej najmä nasledovné ochranné prvky:

  1. Prilba ku korčuliam na ľad

Je nevyhnutná najmä pre začiatočníkov, kde hrozí väčšie riziko pádov. Zároveň si ju určite prihoďte do nákupného košíka, ak vyberáte korčule na ľad pre deti. Prilba je takisto povinnou výbavou pre športovcov, ktorí sa pohybujú na ľade rýchlejšie a pri kontakte hrozí väčšie riziko úrazu a pádu.

  1. Chrániče kolien a lakťov 

Pád na tvrdú ľadovú plochu môže byť veľmi bolestivý a v tvrdých kĺbových častiach tela spôsobiť nepríjemný úraz. Preto je vhodné chrániť tieto časti tela špeciálnymi chráničmi na kolená a lakte. Dokážu ich pred úrazom mierne ochrániť, minimalizovať náraz a predchádzať ich zraneniu.

  1. Rukavice ku korčuliam na ľad

Použitie rukavíc pri korčuľovaní na ľade nespĺňa iba tepelnú funkciu. V tomto prípade je ale potrebné mať na rukách rukavice z pevných materiálov. Tie chránia vaše ruky pred úrazmi pri páde. Zároveň zabraňujú aj rezným poraneniam, ktoré by mohli ostré korčule na ľad spôsobiť.

  1. Chrániče na zuby a brnenie na hrudník

Na tieto ochranné prvky je potrebné myslieť najmä vtedy, keď vyberáte hokejové korčule pre začínajúceho alebo aktívneho hokejistu. Chránia citlivé časti tela pri tvrdých kontaktoch a pádoch, ktoré sú s týmto športom na ľade spojené.

Starostlivosť, ktorú si zimné korčule vyžadujú

Aby vám korčule na ľad slúžili čo najdlhšie a predišli ste ich rýchlemu opotrebeniu, vyžadujú si určitú starostlivosť. Prinášame niekoľko tipov na to, ako s korčuľami zaobchádzať, aby ste predĺžili ich životnosť.

Korčule na ľad a kontakt s nevhodným terénom

V žiadnom prípade by ste vaše zimné korčule nemali používať na iných ako ľadových plochách, ktoré sú na to určené. Každý pohyb na betóne alebo inom tvrdom povrchu môže ostrie korčúľ poškodiť. Obúvajte sa preto čo najbližšie k ľadovej ploche, aby ste zamedzili kontaktu s nevhodným povrchom. 

Zimné korčule vždy dôkladne očistite a osušte

Po každom použití je potrebné korčule na ľad v prvom rade očistiť. Nože opláchnite teplou vodou, aby ste ich zbavili nečistôt. Vonkajšiu časť korčule očistite vlhkou handrou, v prípade potreby môžete použiť jemné mydlo alebo čistiaci prostriedok. Následne je potrebné všetky časti dôkladne vysušiť. Pokiaľ by nože vašich korčúľ zostali mokré, mohli by ľahko podliehať korózii. Po použití nechajte dôkladne vyvetrať aj vnútro topánky, aby ste zamedzili vzniku nadmerného zápachu. 

Pravidelné brúsenie korčúľ na ľad

Ostrie na zimných korčuliach by malo byť pravidelne brúsené, aby bolo korčuľovanie bezpečné a efektívne. Tento úkon je najlepšie zveriť do rúk odborníkov a špecializovaných servisov, kde vám ostrie rýchlo a správne nabrúsia za pár minút. Po brúsení je vhodné ošetriť ostrie prostriedkom proti korózii.

Servis mechanických častí 

Vždy na konci, resp. začiatku sezóny vykonajte servis mechanických častí zimných korčúľ. Je potrebné skontrolovať spony a zapínanie korčúľ, doťahovať šróby a skontrolovať, či niektorý kus nemá známky hrdze alebo iné poškodenie. Ak je to potrebné, využite služby špecializovaných servisov. 

Rady pre začiatočníkov na udržanie rovnováhy v korčuliach na ľad

Začiatky korčuľovania na ľade môžu byť ťažké. Predsalen udržať rovnováhu počas pohybu na korčuliach je pre vaše telo niečo úplne nové. Prečítajte si, čo je podstatné pre udržanie rovnováhy na zimných korčuliach pre začiatočníkov.

  • vyberajte si korčule na ľad pre začiatočníkov 
  • či už ide o dámske, pánske alebo dievčenské korčule na ľad, pozorne vyberajte veľkosť a strih zimných korčúľ
  • dôkladné viazanie a zapínanie vám zabezpečí rovnováhu a kontrolu pri jazde 
  • svaly majte napnuté a snažte sa udržať svoje ťažisko nad stredom korčúľ, nenakláňajte sa príliš dopredu a dozadu
  • naučte sa čo najskôr brzdiť
  • skúšajte udržať rovnováhu na jednej nohe striedaním nôh v stoji na mieste

Veríme, že po prečítaní predchádzajúcich riadkov si s ľahkosťou vyberiete presne také korčule na ľad, ktoré budú plniť svoj účel a budete sa do nich s radosťou obúvať. Korčuľovanie sa praktizuje najmä počas zimy, kedy sme na vzduchu podstatne menej. Vďaka tomuto športu tak môžete mať potešenie z pohybu aj v zimnom období. Zároveň je aj veľkým prínosom pre našu psychickú pohodu a odreagovanie sa od bežných denných povinností.