Ako si vybrať ideálnu posteľ do spálne?

Posteľ je dominantou spálne, ktorá nastoľuje štýl a vytvára príjemnú atmosféru ako stvorenú na oddych a relax. Ak chcete, aby vám slúžila dlhé roky, musíte si zvoliť kvalitný a odolný kúsok od overeného dodávateľa. Na čo všetko myslieť pri kúpe a ako si vybrať tú najlepšiu posteľ do spálne? Nechajte si poradiť naším návodom.

greg-rivers-YeP1MUZDSsE-unsplash

Typ postele

Rovnako ako akýkoľvek iný nábytok do spálne, tak aj postele delíme do niekoľkých základných typov. Tie, s ktorými sa stretnete najčastejšie, sú:

  • Klasická posteľ – bežný model, ktorý sa nachádza vo väčšine domácností. Disponuje kombináciou roštu, matraca a rámu, pričom jednotlivé kúsky si môžete vybrať samostatne. Nie sú pevne spojené.
  • Boxspring posteľ – ide o najnovší trend. Posteľ je masívna a vysoká. Známa je tým, že pozostáva z troch vrstiev – pružinového boxu, pružinového matraca a topperu. Jednotlivé vrstvy sú pevne spojené a nedajú sa kúpiť samostatne.

Materiál postele

Manželské postele sa vyrábajú z viacerých materiálov, medzi ktoré sa radí:

  • Drevo – pôsobí majestátne a mohutne. Do interiéru prináša pokoj a dobrú náladu. Posteľ je unikátna, zaujímavá a nadčasová. Moderná tak bude aj o desiatky rokov. Mínusom dreva je však to, že je drahé. Do nábytku budete musieť investovať stovky až tisíce eur. Plus, netreba zabúdať na to, že drevená posteľ je masívna. V interiéri zaberie veľa miesta, preto nie je vhodná do malých bytov.
  • Drevotrieska a laminát – ak túžite po posteli v prírodnom vzhľade, no nemáte miesto alebo rozpočet na drevo, poobzerajte sa po drevotrieske a lamináte. Tie dnes vyzerajú takmer na nerozoznanie od skutočného masívu, pričom potešia nižšou cenou, odolnosťou a mnohými farebnými prevedeniami.
  • Kov – minimalistický a chladný materiál s kompaktnými rozmermi si nájde miesto u každého, kto nemá veľa priestoru navyše. Jeho plusom je tiež to, že je nadčasový, takže posteľ nebudete musieť po krátkom čase meniť.
  • Čalúnenie – zvyčajne ním disponujú boxspring postele. Vyzerá skvelo, má viacero prevedení a v interiéri vytvára teplo. Mínusom je len skutočnosť, že sa ťažšie čistí.
  • Kombinácia materiálov – obľúbená alternatíva pre každého, kto sa nevie rozhodnúť len pre jeden materiál. K najrozšírenejším sa radí kombinácia dreva a kovu.

Rozmery postele

Rozmery by sa mali vždy odvíjať od vašich priestorových možností a osobných potrieb. Štandardný rozmer manželskej postele je 180 x 200 cm. Na trhu ale nájdete aj menšie či väčšie kúsky.

V rámci šírky si volíte hodnoty 140, 160, 180, 200 a 220 cm. Na druhej strane, pri dĺžke sa stretnete s číslami od 200 cm do 220 cm.

Dodatočné funkcie

Manželská posteľ už dávno nie je len pekným doplnkom interiéru, ktorý poslúži na oddych vo večerných hodinách. Predstavuje praktický kúsok poskytujúci množstvo dodatočných funkcií.

K najpopulárnejším doplnkovým funkciám sa radí úložný priestor. Do toho môžete umiestniť vankúše, deky, obliečky a paplóny. Prípadne ho použite na sezónne dekorácie, knihy alebo predmety, ktoré aktuálne nepotrebujete.

Z ďalších funkcií netreba zabúdať ani na:

  • osvetlenie spodnej časti postele,
  • osvetlenie integrované v čele (vhodné napríklad na čítanie alebo vytvorenie atmosféry),
  • manuálne alebo elektrické polohovanie.

Dizajn postele

Aby sa vám na posteli dobre spalo, musí byť pohodlná a zároveň aj štýlová. Pri výbere preto sledujte jej dizajn a zistite, či sa vám do spálne bude hodiť.

Stávkou na istotu sú prevedenia odeté do univerzálnych odtieňov, napríklad do sivej, bielej, čiernej alebo hnedej. Ich výhodou je to, že perfektne splynú s celkom a dajú sa skombinovať do takmer každého interiérového štýlu.

Ak však milujete experimentovať a chcete niečo výrazné, nebojte sa siahnuť po extravagantnejšej posteli. Tá bude lákať pohľady aj z diaľky, zabráni nude a do spálne prinesie život.