Ako si vybrať správny nábytok do domácnosti?

Kvalitný nábytok dopĺňa každú miestnosť v domácnosti a prináša do nej dôležité praktické funkcie. Zároveň sa tiež stará o poriadok, čistotu a príjemnú atmosféru. Čaká vás zariaďovanie nového príbytku alebo jeho rekonštrukcia? Držte sa nášho prehľadného návodu, ktorý vám celý proces uľahčí.

nathan-fertig-FBXuXp57eM0-unsplash

Nájdite svoj štýl

Ešte predtým, ako začnete s výberom nábytku, definujte štýl, do ktorého chcete miestnosti ladiť. Ideálne je zvoliť jeden a ten použiť v celej domácnosti, no ak majú jednotliví členovia rodiny odlišné preferencie, snažte sa nájsť kompromis. Hľadajte podobné štýly, ktoré budú spolu ladiť a nevytvoria nepríjemný kontrast či napätú atmosféru.

Pri voľbe štýlu sa vyhnite krátkodobým trendom. Tie možno teraz vyzerajú dobre, no po pár mesiacoch sa vytratia tak rýchlo, ako prišli. Ak teda nechcete rekonštruovať niekoľkokrát do roka, mali by ste sa poobzerať po niečom, čo pretrváva v čase. 

Výbornou voľbou je bledý a svieži minimalizmus, farebný a hravý vintage a chladnejší severský štýl. Z tmavších trendov sú zas klasikou industriálny, glamour a bohémsky štýl.

 

Zvoľte základný nábytok

Ako prvý do miestnosti vyberajte nábytok. Ten bude poskytovať miesto na sedenie, úložisko na skladovanie rôznych vecí a praktický priestor na odkladanie šálok, kníh a iných drobností.

Typ nábytku, ktorý by vám nemal chýbať, sa odvíja od danej miestnosti:

  • Obývačka – základný nábytok do obývačky tvorí sedačka, konferenčný stolík, kreslo a úložný priestor vo forme skrinky, vitríny alebo komody. Počet kusov nábytku vyberajte podľa veľkosti miestnosti.
  • Spálňa – medzi základný nábytok do spálne sa radí manželská posteľ, nočné stolíky, šatníková skriňa a komoda.
  • Kuchyňa – nesmie v nej chýbať kuchynská linka, jedálenský stôl a stoličky. Ak by vám v nej zostal voľný priestor, môžete ho ešte vyplniť kuchynským ostrovčekom alebo barom.
  • Kúpeľňakúpeľňový nábytok sa skladá z vane alebo sprchového kúta, skriniek, regálov a políc.
  • Predsieň – jej základom je vešiak alebo vešiakový panel, miesto na sedenie a skrinka na topánky. Keď je predsieň väčšia, môžete do nej umiestniť aj menšiu šatníkovú skriňu.
  • Detská izba – chýbať by v nej nemala posteľ, písací stôl, stolička, skriňa na oblečenie a skrinka alebo regál na hračky. Ten bude dieťa neskôr využívať na odloženie školských potrieb.

Nezabudnite na doplnkový nábytok

Základný nábytok je kľúčový, no aby boli jednotlivé miestnosti funkčné, budete okrem neho potrebovať aj doplnkový. Jeho výber sa odvíja čisto od vašich potrieb a záujmov. Napríklad, do spálne môžete zvoliť kozmetický stolík alebo leňošku. Dokonca, ak plánujete pracovať z domu a nemáte inú miestnosť na home office, umiestniť do nej môžete aj písací stôl.

Do obývačky sa zas skvelo hodí knižnica. Tá poskytne priestor na vaše obľúbené knihy aj vystavenie menších dekorácií a suvenírov. Prípadne do nej zvoľte úzky konzolový stolík, na ktorý položíte vázu s kvetmi alebo zarámované fotografie.

roam-in-color-RryFk4n-vOs-unsplash

Všetko zakončite dekoráciami

Zdá sa vám, že priestor pôsobí stále akosi prázdne a stroho? Dôvodom je skutočnosť, že vám v ňom chýbajú štýlové dekorácie. Vhodné sú obrazy, nástenné hodiny, vysoké vázy, koberce, vankúše a prehozy. Mnohé kúsky môžu mať dokonca aj praktické funkcie. Do tejto skupiny patria napríklad úložné boxy, truhlice, taburetky či lavice.

Aj napriek tomu, že dekorácie v interiéri zohrávajú kľúčovú rolu, zbytočne to s nimi nepreháňajte. Do obývačky, spálne či predsiene si vyberte len zopár výrobkov, ktoré ju rozjasnia a prinesú do nej kúsok z vašej osobnosti. Vyhnete sa tak nepríjemnej a chaotickej atmosfére.