Ako udržiavať a čistiť nábytok?

Ak chcete, aby vám nábytok vydržal dlhšie ako jednu sezónu, musíte sa oň správne starať. Pravidelná a dôkladná údržba ho nielenže zbaví prachu a ďalších nečistôt, ale taktiež ho dokáže oživiť a dodať mu jeho stratený lesk. Ako sa starať o jednotlivé druhy materiálov a čomu sa vyhnúť?

anton-y-bjqTUUw2Q-unsplash

Starostlivosť o nábytok podľa materiálu

Na trhu dnes nájdete rôzne typy nábytku, od kancelárského nábytku až po detský. Niektoré kúsky sú vyrobené z dreva, iné zas z drevotriesky, kovu alebo skla. Každý materiál je pritom charakteristický určitými vlastnosťami, ktoré musíte pri čistení brať do úvahy. V inom prípade by ste ho mohli zničiť.

Masívne drevo

Masív je krásny a nadčasový materiál, ktorý je však náchylný na rôzne externé faktory. Vadí mu slnko, voda, vlhkosť aj príliš suché prostredie. Zariadenie by ste preto mali dať do miestnosti s vlhkosťou v rozmedzí od 35 % do 45 %.

Ďalej myslite na správnu vzdialenosť od zdroja tepla. Masívny nábytok do spálne, kúpeľne či akejkoľvek inej miestnosti umiestnite aspoň 2 metre od krbu alebo radiátora. Zabránite tak jeho vysúšaniu.

V rámci čistenia môžete na masívny povrch použiť vlhčenú hubku alebo textilnú handričku. Prach a ďalšie nečistoty zotierajte v smere textúry. Na väčšie znečistenie používajte špeciálne čistiace prostriedky na drevo. Oblúkom sa vyhnite chemickým výrobkom.

Drevotrieska

Ďalší populárny materiál, s ktorým sa stretnete v takmer každej domácnosti. Starostlivosť oň je rýchla a jednoduchá. Na odstránenie nečistôt môžete použiť papierovú alebo textilnú utierku a bežné, no nie príliš agresívne čistiace prostriedky. Po umytí drevotriesku ešte dobre vysušte, aby sa náhodou nezničila.

Pri bežnom používaní obývačkového, spálňového alebo kuchynského nábytku z drevotriesky si dávajte pozor, aby ste naň nepoložili niečo, čo by mohlo zanechať stopy. Tých by ste sa už nezbavili.

Ďalšie materiály

K obľúbeným materiálom na výrobu nábytku do obývačky či spálne sa radia aj kov a sklo. Ich čistenie je jednoduché a veľmi rýchle. Všetky nečistoty z nich stiahnete mokrou bavlnenou handričkou. Ak by sa vám to nedarilo, môžete použiť aj rôzne špeciálne prípravky.

Starostlivosť o nábytok podľa povrchovej úpravy

Niektoré kúsky dreveného nábytku môžu mať aj dodatočnú povrchovú úpravu. Starostlivosť o ne sa preto mierne líši.

Lakovaný povrch

Na čistenie lakovaného povrchu používajte suchú alebo mierne navlhčenú bavlnenú handričku. Z čistiacich produktov sa vyhýbajte tým, ktoré majú zrnitú štruktúru a vysoký obsah alkoholu alebo riedidla. Povrch by mohli zničiť. Na väčšie zanesenie je vhodná mydlová voda alebo jemný saponát.

Zničený a poškodený lakovaný povrch sa odporúča prebrúsiť a znova prelakovať. Celý proces renovácie nábytku zvládnete aj doma. Stačiť vám na to bude len kvalitné príslušenstvo.

Voskovaný povrch

Voskovaný povrch je o niečo citlivejší ako ten lakovaný. Dobre mu nerobí teplo ani vlhko. Čistiť by ste ho preto mali len suchou handričkou. Na odstránenie väčších nečistôt používajte špeciálne prípravky.

Rovnako ako lakovaný, aj voskovaný povrch môžete renovovať priamo doma. Po aplikácii novej vrstvy vosku ju nechajte vytvrdnúť a následne preleštite handričkou.