Aká hracia podložka bude pre vaše dieťa najlepšia a podľa čoho ju vyberať?

Narodilo sa vám dieťatko alebo ste ešte iba v radostnom očakávaní a dávate si dokopy základné potreby, ktoré budete pri dennej starostlivosti o svojho potomka potrebovať? Keďže žijeme v rýchlej a modernej dobe, mamičky a oteckovia musia okrem starostlivosti o dieťa stíhať mnoho ďalších činností. Súčasťou výbavy pre dieťa by preto určite mala byť aj hracia podložka. Dieťatko na nej môže bezpečne tráviť čas, keď vy práve musíte variť, učiť sa so starším súrodencom alebo vybaviť pracovné maily a telefónne hovory. Aká podložka na hranie bude pre vaše dieťa najlepšia, aké výhody hracie podložky pre rozvoj dieťaťa prinášajú a čomu prispôsobiť výber hracej podložky sa dočítate v nasledujúcom článku. 

Prečo by nemala hracia podložka v detskej výbave chýbať? 

Aké sú benefity, ktoré zabezpečením hracej podložky pre vaše dieťa do domácnosti prinesiete? 

   1. Hracia podložka podporuje rozvoj hrubej a jemnej motoriky 

Aj keď sa to možno nezdá, hracia podložka má pozitívny vplyv na rozvoj hrubej motoriky dieťaťa. Penová podložka na hranie vytvára deťom bezpečný priestor na skúšanie nových pohybov, ktoré sú v prvých mesiacoch a rokoch dieťaťa veľmi dôležité. Prvé pokusy o lezenie, posadenie sa alebo schopnosť udržať sa na nohách, budú určite pohodlnejšie a príjemnejšie, ak bude mať dieťa pod sebou podložku, ktorá utlmí nárazy pri neúspešných pokusoch. Bez obáv sa tak bude púšťať do nových výziev. 

Jemná motorika je pre rozvoj dieťaťa rovnako dôležitá. Hracia podložka pre deti je jednoznačne výborným miestom na hru s rôznymi hračkami podporujúcimi rozvoj jemnej motoriky. Okrem toho aj samotné hracie podložky dokážu veľmi dobre stimulovať jej rozvoj. S penovou podložkou puzzle sa deti učia skladať jednotlivé dieliky puzzle do seba, prípadne vyberať a znovu zakladať diely, ktoré do podložky patria. Šikovnejšie deti dokážu z puzzle podložky vytvoriť 3D kocku. Je to výborný nástroj na precvičenie práce s rukami a prstami. Interaktívne podložky sú zase často vybavené rôznymi vzdelávacími prvkami na podporu rozvoja jemnej motoriky.

interaktivna-podlozka-blog

   2. Hracia podložka pre deti vytvára bezpečný priestor pre hru aj oddych 

Pre každého rodiča nie je nič podstatnejšie ako to, aby bolo jeho dieťa spokojné a v bezpečí. Sedieť či stáť pri dieťati celý deň je prakticky nemožné a zároveň to ani nie je vhodné pre zdravý vývoj jeho osobnosti. Hracia podložka je práve z tohto dôvodu ideálne miesto nielen na hru, ale aj oddych vášho dieťaťa. Je mäkká a môžete ju umiestniť na bezpečné miesto, ktoré budete mať síce pod dohľadom, no zároveň poskytnete dieťaťu priestor na samostatné poznávanie a hru. Z niektorých penových puzzle podložiek viete vytvoriť aj ohrádku. Pomocou nich postavíte provizórny domček, ktorý majú malé deti veľmi v oblube. Zároveň mu vytvoríte priestor na hru oddelený od iných častí domácnosti, ktoré by mohli byť nástrahou. 

   3. Vzdelávanie a rozvoj kreativity pri hre s hracou podložkou 

Moderné hracie podložky obsahujú množstvo vzdelávacích prvkov. Sú to rôznofarebné písmená, čísla, farby, zvieratká, dopravné prostriedky a mnoho iných. Vďaka týmto podnetom bude hracia podložka pre deti okrem iného aj veľmi dobrý stimulant mysle, kreativity a predstavivosti. Konkrétne predmety sú napríklad v penových podložkách puzzle zakomponované v 3D forme. Vaše dieťa si ich môže z podložky vytiahnuť, ohmatať a vidieť ako jednotlivé zvieratká alebo písmenká vyzerajú. Aj keď sa vám to možno nezdá, deti majú neuveriteľnú schopnosť učiť sa a všetko sa im ukladá do pamäte.  

Týmto dávate svojmu dieťaťu priestor pre učenie sa základov hravou formou už od útleho veku. 

Kritériá, ktoré by ste mali pri výbere hracej podložky zvážiť 

To, že hracia podložka by mala byť súčasťou každej domácnosti s malými deťmi, je už vďaka spomenutým benefitom jasné. Ako ale vybrať tú správnu a na čo sa pri výbere zamerať? Skúste pred kúpou zvážiť nasledovné kritériá. 

Miesto, na ktorom bude hracia podložka používaná 

Premyslite si, kde bude hracia podložka pre deti umiestnená. Pokiaľ jej plánujete vytvoriť stále miesto, kde bude mať vaše dieťa vytvorený svoj domáci detský kútik, dobre vymerajte miesto tomu určené. Penové podložky na hranie sú dostupné v rôznych rozmeroch a podľa potreby potom môžete vybrať tú správnu veľkosť. Ak sa bude miesto používania podložky meniť, praktickou voľbou sú penové podložky puzzle. Viete ich rôznym kombinovaním počtu jednotlivých kociek upraviť do požadovaného tvaru a veľkosti. Mnoho hracích podložiek je dodávaných v praktických obaloch, do ktorých ich viete opätovne poskladať a prenášať. Toto oceníte najmä v prípade, že s dieťaťom často cestujete na dlhšiu dobu.  

Hraciu podložku vyberajte podľa veku dieťaťa 

Existujú rôzne druhy hracích podložiek pre deti. To, aká hracia podložka bude pre vaše dieťa najvhodnejšia, závisí aj od jeho veku. 

Interaktívna hracia podložka pre deti od narodenia 

Prvou voľbou sú mnohokrát hracie podložky určené pre deti od narodenia. Ak vyberáte hraciu podložku pre novorodenca, siahnite po interaktívnej edukačnej hracej podložke pre deti. Jedná sa o menší typ podložky, ktorý je vyrobený z mäkkého látkového materiálu. Hracie podložky pre najmenšie deti sú vybavené hrazdou. Na nej sú pripevnené rôzne stimulačné interaktívne prvky, ktoré ich dokážu zaujať. Bábätko sa môže započúvať do príjemnej veselej hudby často spojenej s jemnými svetelnými efektmi, ktorá býva jej súčasťou. Pri ich výrobe sa používajú rôzne šuštiace materiály, farebné a mäkké doplnky ako sú hrkálky, plyšové hračky a podobne. Vaše dieťa dostáva na podložke rôzne stimuly k rozvoju motoriky aj vnímania a myslenia. Keďže novorodenci veľa spia, podložka môže byť aj vhodným miestom na oddych a krátke zdriemnutie počas dňa.

Penová podložka na hranie pre aktívne deti 

Pre deti, ktoré sú už o niečo pohyblivejšie a na menšej interaktívnej podložke dlho nevydržia, bude potrebný iný typ hracej podložky. Ideálna je penová podložka na hranie, ktorá umožní dieťaťu bezpečne objavovať okolitý svet, venovať sa hre s obľúbenými hračkami a zdokonaľovať sa v najnovších pohyboch. Výhodou podložky je, že okrem mäkkého prostredia zabezpečí aj izoláciu pred chladom. Nemusíte sa teda obávať, že by dieťa prechladlo alebo sa cítilo pri hre nekomfortne.   

Prispôsobte motív penovej podložky puzzle  záujmom vášho dieťaťa 

Penová podložka puzzle je obľúbeným variantom hracej podložky. Vzhľadom na to, že ju viete poskladať do rôznych tvarov a prispôsobiť rozmerom detského kútika, je veľmi flexibilná. Navyše tieto typy hracích podložiek ponúkajú veľké množstvo motívov. Môžete sa rozhodnúť, či budete vaše dieťa prostredníctvom penovej podložky na hranie zoznamovať s číslami a písmenami, alebo radšej svojmu malému obdivovatelovi dopravných prostriedkov zabezpečíte hraciu podložku s motívom pretekárskej dráhy. Do detskej izby pre dievčatko sa zase hodí penová podložka pre deti v jemných pastelových farbách. 

puzzle-podlozka-na-hranie-blog

Hracia podložka si vyžaduje určitú starostlivosť 

Malé deti radi skúmajú svet aj ústami. Preto je potrebné, aby boli všetky hračky a predmety, s ktorými bežne dochádzajú do styku hygienicky nezávadné. Inak tomu nie je ani pri hracej podložke, ktorú bude dieťa používať. Vyberajte vždy také materiály, ktoré dokážete ľahko udržať čisté. Menšie interaktívne podložky sa dajú po odobratí niektorých častí prať v práčke. Je to najlepší a najjednoduchší spôsob, ako udržať hraciu podložku čistú. Čo sa týka penových rolovacích a puzzle podložiek, ich čistenie je opäť jednoduché. Stačí ich pravidelne vystriekať teplou vodou a pri väčšom znečistení môžete použiť aj malé množstvo nezávadného čistiaceho prostriedku. Nezabudnite ich poriadne vysušiť, aby ste zamedzili tvorbe plesní a pachov. Pri menšom znečistení je možné ich znečistenú časť jednoducho pretrieť vlhkou handrou. V prípade potreby siahnite pokojne aj po  vysávači. 

Možno ste si mysleli, že hracia podložka pre deti je zbytočná vec. Podľa uvedených výhod, ktoré jej používanie ponúka, vám však musí byť jasné, že to tak nie je. Preto neváhajte a zabezpečte ju aj svojmu dieťaťu. Okrem bezpečného prostredia na hranie mu tak vytvoríte aj priestor na aktívny psychomotorický vývin s množstvom podnetov, ktoré stimulujú jeho myseľ a schopnosť vnímať okolitý svet.