Aké termoprádlo na zimu je najlepšie a prečo by nemalo chýbať vo vašom šatníku?

Patríte aj vy k ľuďom, ktorí trávia veľa času vonku? Ste milovníkom turistiky a vonkajších športových aktivít, a neodradí vás ani chladné počasie? Potom vo vašom šatníku určite nesmie chýbať kvalitné zimné termoprádlo. Výhody, ktoré jeho nosenie v chladnom počasí poskytuje, a návod ako si vybrať správne termoprádlo, ktoré vám umožní zostať aktívnymi aj v chladnejšom počasí, si zhrnieme v nasledujúcom článku. 

Prečo je termoprádlo počas zimných aktivít vonku dôležité?

Termoprádlo poskytuje akúsi izolačnú vrstvu medzi vonkajším prostredím a vašim telom. Dokáže tak vyrovnávať vzniknuté teplotné rozdiely. Udržiava telo v teple a poskytuje tým potrebný komfort pri vykonávaní outdoorových aktivít v chladnom počasí. Aké sú hlavné výhody nosenia termoprádla na zimu ako základnej vrstvy oblečenia?

Termoprádlo dokáže udržať teplotnú rovnováhu 

Je jedno, či sa vyberiete s rodinou na nenáročnú turistiku, alebo sa rozhodnete stráviť mrazivý deň niektorým zo zimných športov. Termoprádlo vám aj vašim deťom zaiste pomôže udržať správnu teplotnú rovnováhu. Okrem seba preto zaobstarajte aj svojim ratolestiam kvalitné detské termoprádlo. Nakoľko sú najmä malé deti na teplotné zmeny a chlad citlivejšie ako dospelí, jeho schopnosť udržiavať rovnováhu telesnej teploty určite ich organizmus ocení. Vďaka detskému termoprádlu sa vám nestane, že by vaše dieťa prechladlo alebo sa cítilo nekomfortne. 

Termobielizeň reguluje teplotu a odvádza vlhkosť 

Veľkou výhodou, ktorú nosenie termoprádla do mrazu prináša, je jeho schopnosť regulovať teplotu. Počas pobytu vonku v chladnom počasí sa teplotné podmienky môžu často meniť. To, ako sa vaše telo zohrieva ovplyvňuje aj intenzita vášho pohybu. Termobielizeň dokáže regulovať vašu telesnú teplotu vzhľadom na spomenuté okolnosti. Zároveň vie veľmi dobre odvádzať vlhkosť vzniknutú na tele počas väčšej námahy. Vaše telo tým zbaví pocitu chladu, ktorý by mohla vlhkosť spôsobovať.

Kvalitné termoprádlo na zimu chráni pred vetrom

Niektoré druhy zimného termoprádla majú schopnosť chrániť telo aj pred silnejším pôsobením vetra. Termoprádlo do mrazu s takouto funkciou oceňujú najmä vysokohorskí turisti a športovci, ktorí vyhľadávajú lyžiarske termoprádlo vhodné do mrazivého počasia.

Udržiavanie správnej svalovej funkcie počas fyzických aktivít

Optimálna telesná teplota je dôležitá pre správne fungovanie vášho tela a orgánov. Chladné teploty môžu negatívne ovplyvniť svalovú činnosť a spôsobiť aj skoršiu únavu celého tela. Náročnú lyžovačku či horský výstup zvládnete určite lepšie, ak budete mať na sebe lyžiarske termoprádlo.   

Psychická pohoda odzrkadlená z pocitu telesného pohodlia 

Nervozita, ktorú spôsobuje pocit zimy, neustále sa vyťahujúce tričko z nohavíc alebo prílišné teplo, môže veľmi výrazne vplývať na vašu náladu. Pocit pohodlia, ktorý nosením termoprádla do mrazu v konečnom dôsledku získate, upevní aj vašu psychickú pohodu. 

Podľa čoho vyberať termoprádlo na zimu?

Výber termoprádla vo všeobecnosti nie je veľmi zložitý, oplatí sa však zvážiť, v akých podmienkach budete termoprádlo používať. Pri rozhodovaní sa môžete sústrediť na nasledovné faktory, ktoré výber správnej termobielizne ovplyvňujú.

  1. Zimné termoprádlo musí mať lepšie izolačné schopnosti

Keďže termoprádlo na zimu je určené do chladných podmienok, na rozdiel od bežnej termobielizne musí mať jednoznačne lepšie tepelné funkcie. Základom je zabezpečiť lepšiu izoláciu tepla. Termoprádlo do mrazu je preto vyrobené z materiálov s vyššou izolačnou schopnosťou. Častokrát ho tvoria hrubšie vrstvy a konštrukcia, ktoré poskytujú okrem lepšieho tepelného komfortu aj ochranu pred silnejším vetrom. 

  1. Strih a veľkosť termoprádla

Keď vyberáte termoprádlo, zohľadnite komu je určené. Dámske termoprádlo sa totiž od pánskeho mierne odlišuje. Pri termoprádle je obzvlášť dôležité, aby správne sedelo strihom aj veľkosťou. Strih termobielizne určenej pre ženy je prispôsobený ženským krivkám a výške. Naopak, pánske termoprádlo má strih prispôsobený mužskému telu. Pred samotnou kúpou sa starostlivo premerajte a sledujte veľkostné tabuľky, ktoré vám pomôžu k výberu správnej veľkosti. Ako sme už spomenuli vyššie, výrobcovia termobielizne myslia aj na deti. Aj vašim deťom tak môžete zaobstarať detské termoprádlo potrebnej veľkosti, ktoré ich pri pobyte vonku v zimnom období zahreje.  

termopradlo-blog

  1. Materiál, z ktorého je termoprádlo vyrobené

Termoprádlo sa vyrába z rôznych materiálov. Každý z nich má určité vlastnosti, ktoré môžu byť pre vás a vaše aktivity prospešnejšie. Niektoré materiály majú lepšie izolačné schopnosti a sú vhodné najmä ako termoprádlo do mrazu, alebo lyžiarske termoprádlo do náročných poveternostných podmienok. Na športové aktivity sa vám zase oplatí vyberať termoprádlo z materiálov, ktoré sú schopné veľmi dobre odvádzať vlhkosť z tela. Najčastejšie používané materiály na výrobu termoprádla sú nasledovné:

  • Merino vlna

Je veľmi obľúbeným prírodným materiálom, z ktorého je termoprádlo vyrobené. Merino vlna má veľmi dobré izolačné schopnosti a dokáže udržiavať telo teplé aj keď je vlhká. Navyše je to veľmi príjemný a mäkký materiál s dobrými antibakteriálnymi vlastnosťami. 

  • Bambus

Bambusové vlákna sú ďalším prírodným materiálom, ktorý sa pri výrobe termobielizne používa. Má podobné vlastnosti ako merino vlna a často sa kombinuje s inými materiálmi.

  • Umelé (syntetické) materiály

Medzi syntetické materiály, z ktorých sa termoprádlo vyrába, patria polyamid, polyester a polypropylén. Tieto materiály sú veľmi ľahké a odolné a vynikajú veľmi dobrou schopnosťou odvádzať vlhkosť. Sú preto ideálnou voľbou pre aktívnych športovcov.

  • Elastan

Elastan sa často pridáva v malej miere do termoprádla na zlepšenie jeho elasticity. Vďaka nemu prilieha termoprádlo k telu v správnej miere a nosenie je pohodlnejšie.

Väčšina termoprádla na zimu je vyrobená kombináciou viacerých z uvedených materiálov tak, aby z každého materiálu bolo vyťažené maximum. Syntetické vlákna môžu byť navyše opatrené špeciálnymi technickými vlastnosťami, ktoré boli navrhnuté pre ešte lepšiu reguláciu teploty, minimalizovanie zápachu a schopnosť odvádzať vlhkosť. Jedná sa o technológie skryté pod názvami Dri - FIT alebo Coolmax. 

Pre správnu funkciu termoprádla na zimu dodržujte vrstvenie

K udržaniu tepelného komfortu počas aktivít v chladnom počasí vám nebude stačiť iba zimné termoprádlo. Kľúčovú úlohu tu zohráva vrstvenie oblečenia. Správne oblečenie na zimné outdoorové aktivity pozostáva z nasledovných vrstiev.

  1. Základná spodná vrstva 

Spodnou vrstvou oblečenia do chladného počasia by malo byť termoprádlo na zimu, ktoré svojimi vyššie spomenutými vlastnosťami zabezpečuje tepelný komfort a odvod vlhkosti z tela.  

  1. Izolačná vrstva

Ďalšou vrstvou, ktorá nasleduje po termoprádle je tzv. izolačná vrstva oblečenia. V praxi je najviac overená funkčná mikina, sveter alebo izolačná bunda vyrobená z flísu. Tento materiál dokáže veľmi dobre udržiavať vytvorené teplo a poradí si aj s vytvoreným vlhkom. 

  1. Ochranná vrchná vrstva

Na ochranu pred vonkajšími vplyvmi počasia ako sú vlhkosť, dážď a vietor je potrebné vrstvenie ukončiť ochrannou vrchnou vrstvou. Vyberajte si vodeodolné a vetruodolné bundy a nohavice, vďaka ktorým bude aj funkcia termobielizne a izolačnej vrstvy naplno využitá. 

  1. Zimné doplnky

Po správnom vrstvení oblečenia nezabudnite na doplnky, ktoré pomôžu udržať v teple dôležité časti tela ako sú krk, hlava a ruky. Okrem funkčného termoprádla do mrazu si preto zabezpečte aj hrubé funkčné ponožky, kvalitnú čiapku alebo čelenku, šál a rukavice.

Pokiaľ sa chystáte do miernejších poveternostných podmienok, môžete vrchnú vrstvu vynechať. Do menej chladného, ale naopak vlhkého počasia vymeňte izolačnú vrstvu za ľahšiu, prípadne ju vynechajte. Dôležité je zistiť, aké teplotné podmienky sú pre vás komfortné a podľa toho prispôsobovať aj jednotlivé vrstvy oblečenia. Termoprádlo na zimu by však malo byť vždy jeho základom.

Nezanedbajte starostlivosť o termoprádlo 

Správna starostlivosť o termoprádlo je potrebná pre zachovanie jeho funkcií a vlastností. Pri čistení a sušení sa vždy riaďte pokynmi od výrobcu uvedenými na štítku. Vo všeobecnosti však väčšinu druhov termobielizne môžete oprať v práčke. Pozor si dajte na príliš silné pracie prostriedky a taktiež sa pri praní termoprádla neodporúča používať aviváž. Mohla by narušiť jeho schopnosť odvádzať vlhkosť. Čo sa týka sušenia, ideálne je vysušiť termoprádlo voľne na vzduchu, no v prípade potreby môžete využiť aj sušenie v sušičke pri nízkej teplote.

Teraz už viete, že kvalitné termoprádlo na zimu by malo byť určite súčasťou vašej turistickej alebo športovej výbavy do chladného počasia. Je jedno či hľadáte pánske, dámske alebo detské termoprádlo. Ponuka zimného termoprádla je široká a vám zostáva zamerať sa len na to, aby ste si vybrali správnu veľkosť a typ termoprádla. Vaše zimné aktivity tak budú omnoho príjemnejšie a keď sa budete cítiť pohodlne, aj stanovené ciele budú ľahšie dosiahnuteľné.