Ako vybrať záhradný nábytok? Nerobte tieto chyby aj vy

Či už máte pri svojom dome veľkú záhradu plnú zelene, alebo len menšiu terasu s prístreškom, záhradné sedenie je považované za jej nevyhnutnú súčasť. Ponuka je veľmi pestrá a vyberať si môžete z rôznych druhov záhradného nábytku. Ako si vybrať ten správny záhradný stôl a stoličky, a aké kritériá pri výbere zvážiť? To sa dočítate v nasledujúcich riadkoch. 

Začnite plánovaním umiestnenia záhradného nábytku

Aby bol záhradný nábytok plnohodnotnou súčasťou vašej záhrady, pred jeho kúpou je dôležité premyslieť si, kde bude umiestnený.

Vyberte vhodné miesto pre nové záhradné sedenie

Záhradné sedenie by malo byť blízko dostupné z interiéru. So svojou kávou alebo občerstvením pre hostí tak nebudete musieť chodiť ďaleko. Ak je súčasťou vašej záhrady krytý prístrešok, záhradné sedenie určite umiestnite na toto miesto. Bude tak menej vystavené nepriaznivým poveternostným podmienkam a predĺžite jeho životnosť. Okrem toho nebudete musieť podsedáky a vankúše vždy schovávať do úložných boxov. Posedenie na terase s priateľmi tak nemusíte v prípade rýchleho letného dažďa prekladať do interiéru. 

ulozny-box-zahrada

Zvolené miesto dôkladne premerajte

Záhradný nábytok vyberajte tak, aby sa bez problémov zmestil na vyčlenené miesto. Ak máte k dispozícii veľkú plochu, vašou voľbou môže byť aj väčší pohodlný ratanový nábytok. Tým z vás, ktorí majú na záhradné sedenie menej priestoru, bude iste stačiť aj menší set nábytku. Ten potom dokonale doplnia skladateľné záhradné lehátka, ktoré môžete rozkladať iba v prípade potreby. Najlepším riešením bude, ak si miesto vyhradené pre vaše nové záhradné sedenie dôkladne odmeriate. Pri nákupe potom jednoducho zistíte, či sa do vybraného priestoru zmestí nábytok, ktorý sa vám zapáčil. 

Aké kritéria zvážiť pri výbere záhradného nábytku?

Okrem estetickej stránky je vhodné, aby váš nový záhradný nábytok splnil aj svoju praktickú funkciu. Odporúčame vám preto vopred zvážiť niekoľko kritérií a urobiť si akýsi prieskum vlastných potrieb a očakávaní. 

Materiál, z ktorého je záhradný nábytok vyrobený

Od materiálu, ktorý si pre váš nový nábytok vyberiete, sa odráža mnoho ďalších kritérií, ktoré pri výbere zvažujete. Vyberať si môžete z nasledovných materiálov  bežne používaných pri výrobe záhradného nábytku. 

  • Drevo

Drevo je jednoznačne tradičný prírodný materiál, ktorý nikdy nevyjde z módy. Vďaka možnosti voľby z viacerých odtieňov je drevený záhradný nábytok ľahko laditeľný a prispôsobiteľný do väčšiny exteriérov. Nevýhodou je menšia odolnosť voči poveternostným vplyvom. Aby vám drevený záhradný nábytok slúžil čo najdlhšie, vyžaduje si dôkladnú pravidelnú starostlivosť a údržbu. 

  • Plast

Záhradný nábytok vyrobený z plastu nie je síce veľmi ekologickou voľbou, no ponúka mnoho výhod. Plast je ľahký, jednoducho sa čistí a má aj dobrú odolnosť voči poveternostným vplyvom. Navyše, plastový záhradný nábytok je cenovo dostupnejší ako iné, čo je jeho veľkým plusom.   

  • Ratan a polyratan

Ratanový nábytok je v posledných rokoch jednou z najobľúbenejších volieb pri výbere materiálu pre nové záhradné sedenie. Rozlišujeme dva druhy ratanu: 

  • pravý (prírodný) ratan

Už z jeho názvu je jasné, že sa jedná o prírodný materiál. Ponúka preto príjemný prirodzený vzhľad a textúru. Je náchylnejší na negatívne vplyvy slnečného žiarenia, škodcov a hnilobu. Preto je jeho údržba náročnejšia ako pri umelom ratane. Vyžaduje si pravidelné čistenie a ošetrovanie. Ratanový nábytok z prírodného ratanu sa zaraďuje medzi menej cenovo dostupné druhy nábytku. 

  • nepravý ratan (polyratan)

Polyratan síce svojim vzhľadom pripomína prírodný ratan, je to však umelý materiál vyrobený zo syntetických vlákien. Narozdiel od prírodného ratanu je dobre odolný voči rôznym poveternostným vplyvom. Taktiež nevyžaduje tak dôslednú údržbu a starostlivosť ako prírodný ratan. Ratanový nábytok z polyratanu je aj cenovo dostupnejší ako jeho prírodná verzia, a preto je častou voľbou pri výbere pohodlného záhradného nábytku. 

ratanovy-nabytok-ramiz

  • Hliník

Hliník je ideálny materiál pre záhradný nábytok. Okrem toho, že je to ľahký materiál, je aj veľmi odolný voči korózii. Hliníkový záhradný nábytok býva navyše opatrený práškovou povrchovou úpravou, ktorá zabezpečuje jeho lepšiu odolnosť voči slnečnému žiareniu. Hliník je pri výrobe záhradného nábytku často kombinovaný s textilnými materiálmi.

  • Oceľ

Oceľ je sama o sebe ťažký materiál. Záhradné stoličky a stôl, ktoré sú z nej vyrobené sú preto vhodné skôr na miesta, kde potrebujete stabilný a pevný záhradný nábytok, s ktorým nebudete často manipulovať. Odolnosť ocele voči poveternostným podmienkam je na dobrej úrovni. Tak isto ako v prípade hliníku, aj tu sa používa prášková povrchová úprava pre ešte lepšie vlastnosti.  

Záhradný nábytok vyberajte podľa vášho vkusu

Pri výbere záhradného sedenia je veľmi podstatné zvážiť, aký štýl nábytku sa bude na vašu terasu hodiť. Okrem prispôsobenia prostrediu, v ktorom bude umiestnený, hľaďte aj na vaše osobné preferencie. Záhradný nábytok vyberajte tak, aby sa vám páčil a na terase alebo záhrade ste sa cítili aj vďaka nemu príjemne. V ponuke záhradného nábytku sa môžete rozhodovať medzi viacerými štýlmi. Priblížime si tie najobľúbenejšie.

  • Klasický štýl záhradného nábytku

Vyznačuje sa tradičným a elegantným dizajnom. Veľmi často sa jedná o nábytok vyrobený z prírodných materiálov.

  • Záhradné sedenie v modernom štýle

Moderný dizajn záhradného nábytku sa vyznačuje jednoduchosťou. Farby sú jednoduché, nábytok upravený do čistých línií. 

  • Rustikálny záhradný nábytok

Pri tomto štýle sú bežne používané materiály ako drevo, oceľ a kameň. Dizajn býva prirodzený, no kladie dôraz na starodávny vzhľad.

  • Námorný štýl nábytku pre milovníkov prímorskej atmosféry

Štýl ako stvorený pre tých, ktorí majú radi more a prímorské prostredie. Pomocou farieb ako sú modrá a biela, a rôznych doplnkov si vytvoríte svoj kúsok prímorského oddychu aj vo vašej záhrade. 

  • Minimalistický záhradný nábytok

Z vizuálneho hľadiska sa tu kladie dôraz najmä na čistotu a jednoduchosť. Záhradný nábytok musí byť najmä funkčný a praktický.

Zvážte poveternostné podmienky, ktorým bude nábytok vystavený

Keďže vyberáte nábytok do exteriéru, je potrebné hľadieť aj na podmienky, ktorým bude vystavený. Zvážte bežnú poveternostnú situáciu, ktorá sa vo vašom okolí vyskytuje. Ak záhradný nábytok nebude krytý pod strechou, voľte najodolnejšie materiály. Výbavu záhradného nábytku určite doplňte o praktický úložný box, v ktorom môžete mať uložené podsedáky. V prípade nepriaznivého počasia, no aj mimo sezóny ich šikovne do boxu ukryjete a predĺžite tým ich životnosť. 

Výber ovplyvňuje aj účel, na ktorý má záhradné sedenie slúžiť

Má vaše nové záhradné sedenie slúžiť k oddychu alebo ho plánujete počas letnej sezóny pravidelne využívať ako jedálenský kútik? Aj od toho závisí výber toho najvhodnejšieho typu záhradného sedenia. Ak sa budete v záhrade často stravovať, obhliadajte sa po stabilných záhradných stoličkách a stole do záhrady vo vyhovujúcej výške. Pokiaľ hľadáte záhradný nábytok určený na oddych, výborným riešením budú pohodlné ratanové sedačky, prípadne jednotlivé lehátka, ktoré si môžete rozložiť na rozličné miesta v záhrade. 

Rozhoduje aj rozpočet, ktorý máte k dispozícii

Nezanedbateľným kritériom pri výbere záhradného nábytku je jeho cena. Spravidla platí, že nábytok z prírodných materiálov sa pohybuje vo vyšších cenových kategóriách z dôvodu vyššej obstarávacej ceny samotného materiálu. Aj keď sa rozhodnete pre umelé materiály, suma za záhradný nábytok sa môže pohybovať v rôznych hladinách. Tak ako pri akomkoľvek inom nábytku, aj tu určite platí, že investíciu do kvalitnejšieho záhradného nábytku neoľutujete. Nákup príliš lacných kusov záhradného nábytku radšej poriadne zvážte a pokiaľ vám to situácia a rozpočet dovolí, investujte do tých kvalitnejších. K posúdeniu vám budú nápomocné recenzie na dané produkty, prípadne ich výrobcov. 

Objavte špeciálne funkcie záhradného nábytku

Asi najbežnejšou a najpoužívanejšou funkciou záhradného nábytku je možnosť jeho skladania. Jeho použitie je tak veľmi praktické a vždy vytiahnete len toľko kusov nábytku, koľko práve potrebujete. Okrem bežne používaných skladacích stoličiek a lehátok, sú praktické aj skladacie stoly. Pri kúpe záhradného lehátka oceníte možnosť nastavenia do niekoľkých polôh, čím si doprajete dokonalý oddych. Pri kúpe záhradného sedenia z tvrdých materiálov sa zase určite oplatí vyberať si také, ktorých súčasťou sú kvalitné mäkké podsedáky. 

skladaci-stol-blog

Je jedno, či práve vyberáte záhradný nábytok do svojho nového príbytku, alebo ste sa rozhodli oživiť svoju záhradu novým záhradným sedením. Ak sa vopred sústredíte na uvedené tipy, ako vybrať vhodné záhradné stoličky, lehátko, záhradný stôl alebo kompletný set záhradného sedenia, určite bude váš výber správny. Budete si tak môcť vychutnávať radostné a pokojné chvíle s rodinou a priateľmi, a cítiť sa pri tom pohodlne.