Pestovanie rastlín vo fóliovníku

Kúpte si fóliovník a urobte si radosť pestovaním rastlín doma alebo na záhradke! Prinášame pár dobrých rád ako na to.

Pestovanie rastlín vo fóliovníku môže byť zaujímavou a efektívnou metódou pre pestovanie zeleniny, bylín, ovocia, a kvetov. Fóliovník má konštrukciu z pozinkovaného kovového rámu, ktorý slúži na vytvorenie prostredia pre rastliny, ktoré umožňuje zlepšiť ich rast a zároveň chrániť ich pred nepriaznivými poveternostými podmienkami.

Ak sa chystáte začať pestovať rastliny vo fóliovníku, tu sú niektoré veci, ktoré by ste mali zvážiť.

Výber rastlín

Pri pestovaní rastlín vo fóliovníku si musíte byť vedomí toho, že budú rásť v uzavretom a chránenom prostredí. Preto je dôležité zvoliť rastliny, ktoré sú vhodné pre takéto prostredie. Niektoré z rastlín, ktoré sa dobre darí pestovať vo fóliovníku sú paradajky, uhorky, papriky, šalát, bylinky, jahody, maliny, a iné.

blog_pestovanie_paradajok

 

Výber fóliovníka

Existuje mnoho druhov fóliovníkov, ktoré sa líšia veľkosťou, tvarom a materiálom. Je dôležité zvoliť fóliovník, ktorý bude dostatočne veľký pre vaše rastliny a bude schopný poskytnúť im potrebný priestor na rast. Fóliovník by mal mať aj dostatočnú výšku, aby umožnil rastlinám rásť do dostatočnej výšky. Materiál fóliovníka tiež zohráva dôležitú úlohu v tom, ako dobre sa v ňom rastliny darí pestovať. 

blog_vyber_foliovnika

Príprava pôdy

Dôležitou súčasťou pestovania rastlín vo fóliovníku je správna príprava pôdy. Rastliny potrebujú dostatok živín a vody na svoj rasť. Pri pestovaní vo fóliovníku môžete použiť špeciálnu pôdu, ktorá bude obsahovať všetky potrebné živiny pre rastliny. Ak si však želáte použiť bežnú pôdu, musíte sa uistiť, že je dobre pripravená a obsahuje dostatok živín pre rastliny. Pred výsadbou rastlín do fóliovníka by ste mali zabezpečiť, že pôda je dostatočne vlhká. To zabezpečí, že rastliny budú mať dostatok vody a nebudú trpieť suchom.

blog_priprava_pody

Kontrola teploty

Jedným z najväčších benefitov pestovania rastlín vo fóliovníku je kontrola teploty. Fóliovník vytvára mikroklima, ktoré je ideálne pre rastliny. V závislosti od typu rastlín, ktoré pestujete, môžete prispôsobiť teplotu fóliovníka. To môže byť veľmi užitočné v prípade, ak sa rozhodnete pestovať rastliny, ktoré nie sú prirodzene vhodné pre vaše podnebie. Vďaka fóliovníku môžete zlepšiť rast a kvalitu vašich rastlín, bez ohľadu na to, kde sa nachádzate.

Kontrola vlhkosti

Okrem teploty je dôležité mať aj kontrolu nad vlhkosťou vo fóliovníku. Rastliny potrebujú dostatok vlhkosti pre rast a vývoj. V prípade, že sa vám zdá, že je v fóliovníku priveľa vlhkosti, môžete jednoducho otvoriť dvere alebo okná a umožniť prechod vzduchu. Na druhej strane, ak je v fóliovníku málo vlhkosti, môžete použiť zvlhčovač alebo zavlažovač.

Kontrola škodcov

Jednou z výhod pestovania rastlín vo fóliovníku je ochrana proti škodcom. Fóliovník dokáže chrániť vaše rastliny pred hmyzom, ktorý by inak mohol poškodiť vaše plodiny. V prípade, že sa vám zdá, že vaše rastliny sú napadnuté škodcami, môžete použiť prírodné alebo chemické prostriedky

Zhrnutie

Pestovanie rastlín vo fóliovníku môže byť zábavnou a efektívnou metódou pre pestovanie, zeleniny, bylín a kvetov. Fóliovníky vytvárajú ideálne prostredie pre rastliny, ktoré umožňuje ich rast a zároveň ich chráni pred nepriaznivými klimatickými podmienkami a škodcami.