Cvičenie na orbitreku

Cvičenie na orbitreku

Konečne! Váš nový eliptický trenažér je doma a tak nastal čas začať cvičiť. Krásna postava, lepší zdravotný stav a psychická pohoda - to všetko vás čaká pri pravidelnom tréningu. Aby boli pre vás začiatky jednoduchšie, prinášame vám niekoľko užitočných tipov.

 

Prečítajte si manuál

Skôr ako začnete s tréningom odporúčame prečítať si manuál, aby sa so svojim trenažérom bližšie zoznámili. Prístroje totiž ponúkajú viacero tréningových programov a možností sledovať parametre tréningu. Je teda dobré, vyskúšať si ovládanie konzoly a zistiť, čo všetko ponúka a zlepšiť tým efektivitu tréningu. Nastavenia záťaže a tréningové režimy vám môžu výrazne pomôcť pri dosahovaní lepších výsledkov.

Nezabudnite na rozcvičku

Predtým ako začnete s cvičením na trenažéri, nezabudnite zahriať svaly, aby ste sa vyhli zraneniam. Svaly, ktoré nie sú pripravené a rozohriate sú náchylnejšie na zranenia pri záťaži. Tréning by ste mali začať vo voľnejšom tempe a postupne pridávať na rýchlosti a intenzite. Začať hneď na plno sa nemusí vyplatiť a ľahko si privodíte úraz, ktorý sa môže liečiť aj niekoľko týždňov. Intenzitu cvičenia by ste mali prispôsobiť vašim možnostiam, prípadne odporúčaniu lekára ak máte zdravotné problémy alebo rehabilitujete. Záťaž a intenzitu treba postupne zvyšovať.

Správna dĺžka kroku a držanie tela

Pre správny a bezpečný tréning je dôležitá aj dĺžka a tvar kroku. Dĺžka kroku sa odvíja od vašej výšky, osoby s výškou nad 160 cm by mali určite voliť trenažér s dĺžkou kroku aspoň 40 cm, nižším osobám postačí aj cca 30 cm. Tento parameter zohráva svoju úlohu pri zapájaní jednotlivých svalov pri cvičení. Pokiaľ pri tréningu zapájate aj ruky, precvičujete viac svalov ako keď zapájate len nohy. Ak sa len držíte rukovätí, cvičenie je podobné tréningu na stepperi. Tak či onak, mali by ste si dávať pozor na držanie tela a nepredkláňať sa, pozerať sa dopredu, stiahnuť brušné svaly a nedržať rukoväte príliš kŕčovito. V prípade, že cítite bolesť alebo nepohodlie je potrebné znížiť intenzitu alebo si dať prestávku. Keď chcete z trenažéra zísť, presvedčte sa, že je naozaj zastavený. Z trenažéra nikdy nezoskakujte.

Primeraná dĺžka a intenzita tréningu

Pre dosiahnutie optimálnych a viditeľných výsledkov sa odporúča trénovať aspoň 3-krát týždenne. Začiatočníkom postačí 30 minút, postupne je ale potrebné dobu tréningu predlžovať.  Pomôcť vám môžu aj rôzne tréningové programy, ktoré má už väčšina trenažérov. Meniť by sa mala aj záťaž pri cvičení, vďaka čomu bude cvičenie efektívnejšie ako pri používaní jednej úrovne náročnosti.  Sledovať by ste mali aj pulz, ktorý merajú senzory v rukovätiach. Hodnoty tepovej frekvencie sú pre kardio tréning veľmi dôležité. Niektoré trenažéri dokážu znižovať zaťaženie znížiť ak je tep príliš vysoký alebo ho zvýšiť ak je nízky. Po tréningu nezabudnite svaly natiahnuť a doplniť tekutiny. Piť by ste mali aj počas cvičenia.