Rotoped alebo airbike? Aké sú ich výhody a ktorý si vybrať?

Jeden z overených spôsobov, ako si zabezpečiť kvalitný a efektívny fitness tréning aj v domácom prostredí, je zaobstarať si trenažér na cvičenie. Možností je v tomto prípade niekoľko. Preto si výhody a špecifiká jednotlivých typov trenažérov priblížime v nasledujúcom článku. Na základe nich sa budete vedieť jednoduchšie rozhodnúť, ako vybrať rotoped alebo airbike vhodný práve pre vás. 

young-athletic-woman-having-cross-training-stationary-bike-gym

Rotoped – klasický trenažér

Rotoped je tradičné cvičebné zariadenie používané v domácnostiach, fitness centrách alebo rôznych telocvičniach. Je to niečo ako bicykel so sedadlom a pedálmi, ktorý pri používaní stojí na mieste. Vďaka nemu môžete účinne posilňovať svoje nohy a precvičovať kardiovaskulárny systém. Rotoped funguje na základe záťažového kolesa vytvárajúceho odpor, proti ktorému musíte pri cvičení vynakladať svoje úsilie.

Aké výhody domáci rotoped prináša?

  • Precvičenie kardiovaskulárneho systému

Pravidelným cvičením na rotopede môžete výrazne zlepšiť funkciu vášho cievneho systému a posilniť srdce. Postupným pridávaním záťaže alebo času stráveného na domácom rotopede bude toto cvičenie pre funkciu srdca veľmi efektívne. 

  • Posilnenie spodnej časti tela

Rotoped je jedným z najúčinnejších prístrojov, ak chcete posilniť svoje nohy. Svaly na lýtkach, stehnách a celej spodnej časti tela si pravidelným cvičením na rotopede dokážete spevniť a vyformovať do želanej podoby. 

  • Spaľovanie kalórií

Ak chcete spáliť určité kalórie, pravidelné cvičenie na kettler rotopede môže byť účinný spôsob, ako to docieliť. Popri cvičení však nezabudnite aj na správne stravovanie.  

  • Malá záťaž na kĺby

Používanie rotopedu ako cvičebného nástroja, je v porovnaní s niektorými prístojmi alebo druhmi športu menej záťažové na kĺby. Preto je rotoped vhodný na použitie pre všetky vekové kategórie a zároveň aj pre ľudí, ktorí trpia problémami s kĺbmi, no nechcú sa športu vzdať. 

  • Praktické použitie kedykoľvek

Ak si zaobstaráte domáci rotoped, nebudete musieť hľadieť na vhodné počasie a ničomu sa prispôsobovať. Bude vám dostupný kedykoľvek a zacvičiť si môžete práve vtedy, kedy vám to vyhovuje.

Užitočné funkcie, ktoré ponúka nielen kettler rotoped

Mnohé novodobé rotopedy rôznych značiek ponúkajú funkcie, pomocou ktorých môže byť váš tréning pohodlnejší alebo ešte efektívnejší. Medzi tie, ktoré oceníte najviac, patria nasledovné.

  • Monitorovanie výkonu

Rotoped vybavený displejom, ktorý vám zobrazuje mnohé zaznamenané údaje z vášho cvičenia, je určite zaujímavou voľbou. Vďaka tejto funkcii dokážete vyhodnotiť rôzne parametre vášho výkonu, akými sú napríklad tepová frekvencia, rýchlosť, čas, spálené kalórie a podobne.   

  • Nastavenie odporu

Ďalšou praktickou funkciou je nastavenie záťaže, ktorou vám bude prístroj odporovať. Tá býva nastaviteľná v niekoľkých stupňoch a tak si môžete tréning postupne prispôsobovať svojim potrebám. 

  • Prispôsobenie rotopedu postave 

Niektoré rotopedy ponúkajú možnosť nastaviť okrem výšky sedadla aj vzdialenosť pedálov a sklon riadidiel. Vďaka tejto funkcii dokážete prispôsobiť rotoped presne vašej postave a z cvičenia tak vyťažiť maximum. 

Eliptický rotoped pre zapojenie viacerých svalov

Okrem klasického rotopedu máte možnosť siahnuť aj po verzii tzv. eliptického trenažéra. Hlavný rozdiel spočíva v tom, že ten eliptický má pohyblivé rukoväte. Pri cvičení tak kombinujete pohyby podobné behu, chôdzi a šliapaniu na lyžiach. Pohyblivé rukoväte totiž umožňujú pri cvičení na eliptickom rotopede vykonávať plynulé kruhové pohyby rukami a nohami zároveň. Okrem spodnej časti tela, ako je to pri tradičnom rotopede, tak dokážete zapojiť aj vrchnú časť tela. Cvičením na eliptickom rotopede posilníte aj svaly rúk, ramien a chrbta. 

Airbike – inovatívny trenažér

Airbike je špeciálny inovatívny typ rotopedu, známy aj ako air assault bike. Je perfektným pomocníkom pri budovaní kondície, nakoľko pri cvičení na airbike-u sa zapája celé telo a poskytuje intenzívne cvičenie. Jeho podstata, ktorou sa odlišuje od klasického rotopedu, tkvie v type odporu. Airbike používa na vytváranie odporu pri cvičení vzduch vytvorený pomocou ventilátora. 

Hlavné vlastnosti air assault bike-u 

  • Vzduchový odpor

Intenzita vášho cvičenia je pri jeho používaní stanovená vami, pretože čím viac šlapate, tým väčší odpor si vytvárate. Vhodný je preto naozaj pre každého. Úroveň tréningu sa prirodzene mení podľa potrieb a vy získavate prakticky neobmedzený prísun odporu.  

  • Pohyblivé rukoväte airbike-u

Na rozdiel od klasického rotopedu, väčšina airbike-ov má veľké pohyblivé rukoväte. Tie umožňujú pri cvičení zapájať aj vrchnú časť tela, čo je pri komplexnom cvičení výhodou. 

  • Možnosť obojsmerného pohybu

Airbike umožňuje pri cvičení aj spätný pohyb, čím poskytuje možnosť zapojenia a posilnenia rôznych svalových partií.

  • Zaznamenávanie výkonu

Väčšina airbike-ov je vybavená aj monitorovacím zariadením, ktoré zaznamenáva dôležité informácie z vášho cvičenia. Môžete si tak odsledovať čas, rýchlosť a približnú vzdialenosť, ale aj pulz a počet spálených kalórií. 

Prečo si vybrať airbike?

Airbike je považovaný za jeden z najlepších inovatívnych prístrojov na dosiahnutie intenzívneho kardio tréningu. Okrem domáceho použitia je veľmi často aj súčasťou posilňovní, fitnesscentier a crossfitových teocviční. Prečo by ste si mali pre svoje cvičenie vybrať práve airbike a čo cvičenie na ňom ponúka?

  • Jednoduchá údržba a dlhá životnosť

Keďže airbike funguje na vzduchovom odpore, nepozostáva z veľkého množstva mechanických častí a údržba je jednoduchšia. Zároveň sa tieto typy trenažéru vyznačujú dlhou životnosťou aj pri častom a dlhodobom používaní.

  • Intenzívny intervalový tréning 

Airbike je veľmi obľúbeným prístrojom používaným na vysoko intenzívny intervalový tréning. Táto forma cvičenia spočíva v krátkych veľmi intenzívnych intervaloch kardio cvičenia, ktoré striedate s krátkym odpočinkom. 

  • Efektívne kardio cvičenie na airbike-u

Intenzívnym cvičením na airbike-u dokážete za krátky čas spáliť veľmi veľké množstvo kalórií. Zároveň je efektívnym nástrojom aj na zlepšenie kondície a funkcie kardiovaskulárneho systému. 

  • Komplexný celotelový tréning

Ak si na svoje cvičenie zvolíte air assault bike, zapojíte pri ňom komplexne svaly celého tela. Vďaka spomínaným pohyblivým rukovätiam sa do cvičenia, okrem rúk a ramien, zapájajú aj chrbát a brucho. Pohyby nohami zasa zabezpečujú plynulý pohyb spodnej časti tela ako pri behu alebo chôdzi. Zapájajú sa teda svaly na nohách od lýtka, cez stehno až po zadok. 

  • Posilnenie stredového svalstva

Keďže ste pri cvičení na airbike-u nútení udržiavať rovnováhu a stabilitu počas aktívneho pohybu, zapájate aj vnútorné svalstvo vo všetkých svojho častiach tela. Jeho posilnením zlepšíte celkovú funkciu a podporu komplexného svalového systému.

  • Pohyb bez záťaže na kĺby

Takisto ako rotoped, aj airbike ponúka možnosť aktívneho pohybu aj pre tých, ktorí majú problém s kĺbmi a tkanivami, či už po operácii, alebo z dôvodu chronického ochorenia. Pohyby vykonávané pri cvičení na airbike-u sú bez výrazných nárazov a namáhania kĺbov. 

Ako vybrať rotoped alebo airbike vhodný pre vaše potreby?

Rozhodujete sa pre výber domáceho trenažéra a neviete, ktorý bude pre vás najvhodnejší? Podľa vyššie uvedených vlastností jednotlivých prístrojov môžeme zhrnúť niekoľko faktov, ktoré by vám mohli byť pri výbere nápomocné.

Rotoped a jeho využitie

Domáci rotoped vám poskytne pravidelný pohyb, ktorý sa podobá šlapaniu na klasickom bicykli. Preto bude pre vás vhodný, ak hľadáte podobu takéhoto pohybu vhodnú aj na cvičenie v interiéri. Ocenia ho najmä tí, ktorí sa chcú venovať predovšetkým posilneniu spodnej časti tela, alebo im z nejakých dôvodov prílišná záťaž na vrchnú časť tela nevyhovuje. Výhodou rotopedu môže byť aj možnosť nastavenia záťaže, ktorú ocenia mnohí skúsení, ale aj začínajúci športovci. Vo všeobecnosti je rotoped vhodný najmä na vytrvalé dlhé kardio tréningy.

Kedy je vhodnejším výberom airbike?

Airbike bude pre vás ideálny v prípade, že hľadáte prístroj na extrémne intenzívny a krátky tréning alebo poriadne zahriatie pred silovým tréningom. Už pri krátkom použití s ním dokážete spáliť mnoho kalórií a rozprúdiť krvný obeh v celom tele. Je vhodný taktiež pre športovcov, ktorí uprednostňujú celotelový tréning. Výhodou môže byť aj dlhšia životnosť, čo oceníte najmä ak hľadáte trenažér pre viacerých užívateľov. 

 

Pre výber vhodného trenažéra na cvičenie je teda potrebné zvážiť najmä vaše individuálne potreby, cvičebné ciele a očakávania. Ak máte dostatok priestoru a dovoľuje vám to rozpočet, môžete si vybrať aj kombináciu týchto prístrojov, čím dosiahnete variabilnejší tréning. 

 

 VYBRAŤ ROTOPED ALEBO AIRBIKE