Ako udržať svojich domácich miláčikov v bezpečí?

Naši domáci miláčikovia sú pravidelne vystavovaní viacerým nebezpečenstvám, ktoré na nich čakajú nielen doma, ale aj počas prechádzky vonku. Ako ich udržať v bezpečí a predchádzať tak rôznym problémom? Pripravili sme si pre vás niekoľko odborných rád, ktoré vám s tým pomôžu.

reed-shepherd-r1q76Rut5t8-unsplash

Ohrádky a klietky sú základom

Ohrádky a klietky sú skvelým pomocníkom v mnohých situáciách. Ich použitie sa odlišuje v závislosti od toho, či ich budete mať v interiéri, alebo v exteriéri.

Ak ohrádku umiestnite dovnútra, psovi alebo mačke vytvoríte útočisko a miesto na oddych a spánok. Počas toho, ako ste doma, môžete nechať dvierka otvorené, aby sa váš domáci miláčik mohol voľne pohybovať po dome. Pred odchodom do práce alebo školy ich však zatvorte, aby zviera náhodou niečo nezničilo a nevystavilo sa riziku úrazu.

V prípade vonkajšieho umiestnenia je ideálne vybrať väčšiu ohrádku, v ktorej budú môcť miláčikovia nielen oddychovať, ale taktiež sa hrať. A to bez toho, aby vám zničili trávnik alebo kvetinové záhony.

Okrem toho existujú aj praktické prepravky, vďaka ktorým môžete s domácim miláčikom bez akýchkoľvek problémov cestovať.

Myslite aj na pohodlný pelech

Pelech síce ovplyvňuje bezpečnosť minimálne, no stará sa o komfort domácich miláčikov. Niektoré hrubšie modely, napríklad mäkké vankúše, dokážu taktiež skvelo zahriať a ochrániť kĺby, takže sú ideálne aj pre staršie plemená.

Pelechov je dnes na trhu veľké množstvo. Dôležité je vybrať hlavne správnu veľkosť a tvar, aby si zviera vedelo dobre oddýchnuť.

Na verejných miestach držte psa na vodítku

Nehľadiac na to, ako dobre je váš pes vycvičený, pri venčení na verejných miestach, kde je veľa ďalších psov alebo ľudí, ho držte na vodítku. Vyhnete sa tak tomu, že pri menšej nepozornosti sa vám zatúla a budete ho musieť hľadať. Prípadne znížite riziko jeho stretu s inými psami, ktorí by mohli byť agresívni.

Psa vonku neustále sledujte

Či už ste na planine, kde svojho psa budete vidieť aj vtedy, keď bude od vás vzdialený stovky metrov, alebo v hustom lese, neustále ho sledujte. Aj krátky pohľad do telefónu dokáže spôsobiť, že sa zatúla alebo zje niečo, čo si nevšimnete.

Naučte psa základné povely

Bezpečnosť výrazne ovplyvňuje aj poslušnosť zvieraťa. Domáceho miláčika, ktorý pozná základné povely, ľahko zavoláte späť a zabránite tak tomu, aby sa dostal do rizikovej situácie.

Dobrou správou je, že základné povely dokážete psa naučiť aj sami. Bez platenia inštruktorov a špeciálnych psích škôl. Dokonca, nebudete na to potrebovať ani dlhé hodiny. Väčšine psích plemien bude stačiť 10 až 15 minút výcviku denne.

Zistite, ktoré potraviny nie sú pre zviera vhodné

Nie každý majiteľ vie, že rizikom pre svojho domáceho miláčika môže byť aj on sám. A to najmä vtedy, keď ho kŕmi rôznymi potravinami priamo z taniera alebo chladničky. Psy, mačky či iné zvieratá nie sú ľudia. Práve preto im jedlá, ktoré my jeme pravidelne, nemusia robiť dobre.

Zakázaných potravín je rovno niekoľko, no pre väčšinu mačiek a psov je nebezpečná čokoláda, hrozno, hrozienka, avokádo, orechy, cibuľa a cesnak.

Nezabúdajte, že starostlivosť sa mení na základe ročných období

Starostlivosť o domáceho miláčika by sa mala meniť na základe ročných období, aby sa predišlo rôznym zdravotným rizikám

Napríklad, v lete je ideálne, keď psovi zaobstaráte chladiacu podložku. Tá zníži jeho telesnú teplotu a zabráni prehriatiu. Naopak, v zime by ste mali krátkosrstým plemenám kúpiť teplé oblečenie, ktoré ich počas prechádzky ochráni pred snehom a mrazmi.

Nepodceňujte zdravie domáceho miláčika

Zdravie domáceho miláčika by malo byť na prvom mieste. Nepodceňujte preto pravidelné prehliadky u veterinára a očkovanie. Lekára tiež navštívte v prípade, že si všimnete, že so psom alebo mačkou nie je niečo v poriadku. Aj menšie náznaky môžu signalizovať vážnu chorobu, proti ktorej je dôležité začať bojovať čo najskôr.