Turistický batoh: Ako ho vybrať a zbaliť podľa typu výletu?

Turistický batoh: Ako ho vybrať a zbaliť podľa typu výletu? 

 

Turistický batoh je súčasťou výbavy každého, kto trávi rád čas v prírode alebo na rôznych potulkách, ktoré si bez praktického ruksaku nevie predstaviť. Na rozdiel od iných batohov a tašiek sú batohy s označením turistické vhodné na výlet, turistiku, trek alebo kempovačku napríklad svojim zložením, usporiadaním a mnohými inými funkciami, ktoré počas turistiky oceníte. 

Existuje však veľké množstvo turistických batohov – dámsky, pánsky alebo podľa kapacity turistický batoh 30l, 40l, 50l a viac. Podľa čoho teda vyberať a čo všetko by ste si na ten ktorý typ výletu rozhodne do ruksaku mali zabaliť?

Ako vybrať turistický batoh podľa typu výletu/túry? 

Parametrov, ktoré zavážia pri výbere turistických batohov, je mnoho. Najdôležitejšie však je vopred vedieť, aký typ výletu alebo túry vás čaká. Ak viete, že najčastejšie podnikáte prechádzky lesom v nenáročnom teréne a v ročnom období, kedy nehrozia nečakané komplikácie s počasím, je váš výber o niečo jednoduchší. 

Ak ste však milovníkom outdooru a turista dušou i telom, váš turistický batoh je často to najdôležitejšie, o čo sa môžete v prípade potreby oprieť. Najmä, ak doň potrebujete zbaliť okrem seba aj niekoľkých ďalších rodinných príslušníkov. 

 

Čo teda rozhodne pri jeho výbere zvážte?

Veľkosť a kapacita turistického batohu (30 l, 40 l, 50 l a viac) 

Batohy, najmä tie turistické majú väčšinou už v popise informáciu o objeme. Udáva sa v litroch a určuje množstvo batožiny, ktoré si zo sebou na túru alebo výlet môžete pribaliť. Menšie 20 – 30 litrové turistické batohy postačia pre jednu osobu na túru v rámci jedného dňa. Väčšia kapacita, napríklad turistický batoh 40 l, je vhodnou alternatívou, ak ste občas dvaja či dokonca traja. 

Turistický batoh s objemom 50 l pojme vo svojich útrobách všetko potrebné na dvojdňový trek alebo doň s určitosťou zbalíte na túru celú svoju rodinu. 60 – 70 l turistické ruksaky sú už pre ostrieľaných trakerov alebo turistov, ktorí ostávajú v prírode nocovať, prípadne sa presúvajú niekoľko dní.

Pohodlný turistický batoh nepokazí žiadu túru 

Pri výbere turistického batoha sa zamerajte na možnosti regulácie – najmä hlavných ramenných popruhov. Dôležité totiž je, aby vám batoh na výlete alebo túre dobre sedel. Nikde netlačil, neťahal a nespôsoboval bolesti chrbta či krku ani po niekoľkých hodinách alebo dokonca dňoch. Bonusom navyše sú bedrové popruhy, prípadne popruhy na hrudníku, vďaka ktorým si môžete váhu batoha rozložiť rovnomerne.

Turistický batoh bez spoteného chrbta nie je len sen 

Ak podnikáte túry a výlety pravidelne, zrejme poznáte aj ten pocit, keď si dáte v lete alebo teplejšej jari ruksak z chrbta dole a namiesto úľavy precitnete s mokrým chrbtom. Jednou z možností je nosiť zo sebou náhradné oblečenie. Tou druhou, o niečo praktickejšou, je vybrať si turistický ruksak s dostatočným vetraním (otvory a sieťovina) a pohodlným polstrovaním.

Náročnejšie túry si vyžadujú odolnejší batoh na turistiku 

Občasná prechádzka v prírode nekladie na ruksak nejaké extra nároky. Samozrejme, kde tu sa môže objaviť nečakaná prehánka, no postačí väčší pršiplášť a batoh pod neho pohodlne aj s jeho obsahom schováte kedykoľvek. V prípade, ak máte pred sebou viacdennú túru alebo zvyšujete latku a za cieľ si kladiete stále náročnejšie výstupy alebo treky, pred kúpou turistického batoha sa zamerajte na materiál, z ktorého je vyrobený. Odporúčané sú:

  • nylon, ktorý je nielen vodotesný, ale aj odolný voči UV žiareniu a mechanickému opotrebeniu, 
  • ľahký polyester odolný voči vlhkosti 
  • ribstop – špeciálny spôsob tkania, ktorý je odolný voči páraniu sa po natrhnutí tkaniny
  • cordura, mimoriadne odolný materiál na výrobu turistických batohov do extrémnych podmienok

Organizácia turistického batoha 

Ostrieľaní turisti vedia, že vreciek, puzdier, zipsov a priehradok nikdy nie je dosť. Kým na boku batohu poteší miesto pre fľašu s tekutinami, vrchný otvor, spodný zips alebo praktické vrecká pre doklady, telefón a drobnosti, ktoré je potrebné mať po ruke patria k základnej organizácii batoha. O niečo vyšší level turistického batoha možno dosiahnuť pomocou praciek a karabín – takzvaného MOLLE systému. Ten dokáže rozšíriť nielen kapacitu ruksaku, ale aj praktickú stránku. Upevniť si tak o batoh môžete aj karimatku, trekingové palice, celtu alebo dokonca spací vak.

Pánsky a dámsky turistický batoh. Je medzi nimi rozdiel? 

Dámske a pánske turistické batohy sa odlišujú. Nielen na prvý pohľad – dizajnom a farebnými variantmi. Rozdiel spočíva v anatomickom prispôsobení batohu (skrátené ramenné popruhy, širšia medzera v hrudnej časti a taktiež zúžený stredný pás v oblasti bedier, aby sadli vhodnejšie na útlejšiu postavu dámy). Vo všeobecnosti bývajú dámske turistické batohy ľahšie a taktiež polstrovanie zodpovedajúce ženským kontúram dokáže urobiť cítiteľný rozdiel. 

Skúsenosti iných s turistickým batohom vás nasmerujú 

Niekto preferuje určitú značku, iný sa zubami nechtami drží rozpočtu. Ten najdôležitejší zdroj, kde nájdete potrebné informácie sú recenzie. Majitelia turistických ruksakov sa delia o svoje skúsenosti v rôznych fórach a diskusných skupinách, kde porovnávajú svoje očakávania s realitou. Podľa ich recenzií a komentárov nájdete ideálny turistický ruksak, ktorý sa bude približovať vašim potrebám. 

Koľko stojí turistický batoh? 

Cena a rozpočet hrajú pri výbere turistického batohu veľkú rolu. Podobne, ako je to v prípade väčšiny dôležitých súčastí turistickej výbavy, zvážte najmä vyššie uvedené parametre. V prípade, ak zistíte, že máte na ruksak vyššie nároky, ktoré prekračujú váš budget, riešením je kúpa turistického batohu v rámci výhodnej akcii. 

Siahnuť po menej odolnej alternatíve alebo ruksaku s menšou kapacitou rozhodne nie je šťastným riešením, ktoré sa napokon môže vypomstiť v rozhodujúcej chvíli. Jednoduchší turistický batoh nájdete v rozmedzí desiatok eur, za tie odolnejšie s praktickou organizáciou, nízkou hmotnosťou a väčšou kapacitou (turistický batoh 50 l a vyššie) si pripravte rozpočet so stovkami eur.

Ako si zbaliť turistický batoh podľa typu výletu/túry? 

Ako sme už vyššie spomenuli, výber turistického batoha úzko súvisí s tým, aký typ turistiky alebo aktivít prírode plánujete podnikať. Pripravili sme preto zoznam dôležitých vecí, ktoré by ste si mali do batoha zabaliť, ak plánujete napríklad:

Čo si zbaliť do ruksaku na jednodenný výlet s deťmi? 

  • Náhradné oblečenie 

Podľa predpovede počasia a ročného obdobia si zbaľte tenké nátelníky a nepremokavý vrchný odev. Ak máte v posádke menších členov, náhradné tepláky a tričko prídu vhod.

  • Ochrana pred slnkom

V letných mesiacoch je automatickým must-have opaľovací krém s dostatočne vysokým faktorom a šiltovka, prípadne iná čiapka.

  • Jedlo a pitie

Zistite si, či v cieli budete mať možnosť zabezpečiť stravovanie. Ak nie, nezabudnite k dostatku tekutín pribaliť aj malé trvanlivé snacky a ovocie, ktoré nielen zasýti, ale aj dodá energiu.

  • Zábava pre deti

Ak je to prvá túra alebo výlet v prírode, vhod padnú pomocníci ako detský kompas, ďalekohľad alebo mapa. Pomocou nej vtiahnete deti do deja sledovania trasy aj na úsekoch, kde to možno pre ne také zaujímavé nie je.

  • Lieky a prvá pomoc

Základná sada liekov proti bolesti, antihistaminík a drobností ako je obväz, leukoplast alebo dezinfekčný sprej by mali byť súčasťou mini lekárničky pre každý prípad. Zo skúseností je vhodný aj krém po bodnutí alebo uhryznutí hmyzom.

Čo si zbaliť do ruksaku na nenáročnú túru? 

  • Náhradné oblečenie 

Opäť sa orientujte podľa predpovede počasia. Ak sú hrozbou ojedinelé zrážky, pre istotu s nimi počítajte. V prechodnom období okrem nepremokavej vrstvy pridajte aj jednu termovrstvu (napríklad termoprádlo) a taktiež pár suchých ponožiek.

  • Jedlo a pitie

Rozdeľte si stravovanie na jednotlivé prestávky a dbajte o dostatok pitnej vody, ktorá vám vydrží aj cestou späť. Pri výbere jedál sa snažte zamerať na kompromis medzi energetickou hodnotou a objemom jedál (napríklad spomínané ovocie, energetická tyčinka a podobne).

  • Orientácia a prvá pomoc

Byť pripravený na akúkoľvek rizikovú situáciu je bod navyše. Taštička so základnými liekmi (bolesť, črevné komplikácie a pod.), dezinfekcia, plus jeden obväz a niekoľko leukoplastov zaručene veľa miesta nezaberú. Zároveň si nezabudnite mapu a iné orientačné pomôcky, ktoré vám v prípade núdze pomôžu v neznámom teréne.

  • Komunikačné prostriedky

Ak už plánujete zájsť ďalej, presvedčte sa, že ste si do batohu zbalili mobilný telefón alebo aspoň GPS navigáciu. Hoci je dnes “vypnúť” sa zo siete naozaj trendy, v prípade, ak sa dostanete do nebezpečenstva, sa vám to môže nepekne vypomstiť.

  • Osvetlenie

I keď neplánujete túru v tme, zdržanie môže spôsobiť, že sa v nej ocitnete. Najmä na prelome jesene a zimy, kedy prichádza v prírode stmievanie skôr. Šikovná príručná baterka je preto základ výbavy.

Čo si zbaliť do ruksaku na túru spojenú s nocovanim v prírode? 

  • Dostatok oblečenia 

V prípade, že budete v prírode aj nocovať, predpokladá sa druhé spodné prádlo a taktiež jedna sada základnej vrstvy na prezlečenie (nátelník, spodné nohavice a pod.). Samozrejme, podľa ročného obdobia a predpovede počasia. Vždy radšej rátajte s nečakanými prehánkami a majte po ruke jeden komplet náhradného oblečenia navyše. 

  • Jedlo a tekutiny

Keďže budete v prírode dlhšie, myslite na dostatočné zásoby. Najmä tekutín (ak si plánujete aj variť a pod.). V ideálnom prípade zistite, kde na trase môžete nabrať nové zásoby. Čo sa stravy týka, je potrebné si ju naplánovať. Každá drobnosť navyše v ruksaku, ktorú možno nezjete, zaberá miesto. Nezabudnite na varič alebo výbavu na založenie ohňa, ešus, nožík a praktický hrnček. 

  • Nástroje a výbava 

K nožíku odporúčame pribaliť si multifunkčné nástroje, vďaka ktorým si poradíte pri stavbe prístrešku alebo stanu. Súčasťou výbavy je osvetlenie.

  • Ochrana pred vlhkom a chladom

Síce stan a spacák do turistického batoha nevmestíte, no spolu s  termopodložkou, ktorá vás ochráni pred nočnou vlhkosťou a karimatkou si ich môžete pripnúť o batoh pomocou karabínok.

  • Komunikácia 

Okrem mobilného telefónu (dostatočne nabitého) nezabudnite niekomu oznámiť, že sa na podobnú túru s prespávaním chystáte (a tiež aká je vaša predpokladaná trasa). Vyhnete sa tak nedorozumeniam (keď vás bezúspešne budú zháňať blízki) a zároveň v prípade potreby budú vedieť, kde vás hľadať.

Podarilo sa vám zorientovať vo výbere turistického batoha? Veríme, že aj vďaka našim radám a tipom nielen to. Približnú predstavu o tom, čo si zbaliť na túru možno oceníte už pri vašom najbližšom výlete. Ak však ešte nemáte to najdôležitejšie – turistický batoh, vyberte si z našej širokej ponuky.